Тетяну Абрамович, гауляйтерку села Дудчани на Херсонщині, про яку писав ЦЖР, заочно засудили на 10 років з конфіскацією майна

Влада
Тетяна Абрамович та Ігор Абрамович, колаборанти. Фото: соцмережі

43-річна Тетяна Абрамович, мешканка села Дудчани Милівської громади Бериславського району Херсонщини, про яку писав ЦЖР, визнана винною в колабораційній діяльності. Вона працювала на окупантів гауляйтеркою рідного села, за що 24 січня отримала заочний вирок – 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Центр журналістських розслідувань ознайомився з вироком Приморського районного суду Одеси і розповідає деталі цієї справи.

43-річна Абрамович Тетяна Василівна, уродженка і мешканка села Дудчани Бериславського району добровільно перейшла на бік ворога навесні 2022 року. Її призначили головою незаконно створеного «Дудчанского сельского совета военно-гражданской администрации» Бериславського району. Односельцям гауляйтерку представили в травні 2022 року.

В подальшому призначення Тетяни Абрамович оформили наказом гауляйтера Бериславського району Андрія Костюка 19 липня 2022 року.

Як розповіла в суді мешканка Дудчан, Тетяну Абрамович представили односельцям як так звану старосту під час роздачі «гуманітарної допомоги» представниками окупаційної влади.

«Абрамович поводила себе дуже грубо, в разі невиконання її вказівок погрожувала людям, що залучатиме російських військових», – сказала жінка.

Суд встановив, що Тетяна Абрамович формувала апарат окупаційної адміністрації села Дудчани, незаконно збирала дані про мешканців села, розселяла військових РФ у житлових будинках, здавала окупантам патріотично налаштованих односельців, а також інформацію про наявність у них транспорту.

ЦЖР повідомляв про перехід Тетяни Абрамович на бік ворога. До призначення її гауляйтеркою вона була безробітною, а її чоловік Ігор Абрамович пішов працювати водієм і «керівником» захопленого сільського комунгоспу.

За скоєний злочин Тетяну Абрамович визнано винною в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Вирок суду – 10 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 15 років, з конфіскацією всього майна, яке є її особистою власністю.

Початок строку відбування покарання рахуватиметься з дня її фактичного затримання. Вирок суду ще не набрав законної сили.

ЦЖР публікував репортаж зі звільненого села Новокаїри Милівської громади «Після звільнення Новокаїр у селі залишились люди гауляйтера Позднєєва, які передавали йому інформацію про те, що тут відбувається».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter