Посли ЄС погодили 11-й пакет санкцій проти РФ

Новини

Уряди країн Європейського Союзу затвердили новий, одинадцятий пакет санкцій проти Росії.

Про це повідомило у Twitter шведське головування у Раді ЄС.

«Сьогодні посли ЄС погодили 11-й пакет санкцій проти Росії. Пакет включає заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій, та індивідуальні списки», – йдеться у повідомленні шведського головування.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення послів ЄС.

«Він завдасть подальшого удару по військовій машині Путіна через посилення експортних обмежень, спрямованих на суб’єктів, що підтримують Кремль. Наш інструмент протидії обходу не дозволить Росії отримати санкційні товари», – написала вона у Twitter.

Як повідомляє Reuters, новий санкційний пакет забороняє транзит через Росію розширеного списку товарів і технологій, які можуть допомогти російському військовому сектору або сектору безпеки. Також заборонено доступ до портів ЄС для суден, які здійснюють перевалку з судна на судно, якщо є підстави підозрювати, що вантаж був російського походження.

Також запроваджені обмеження на продаж чутливих товарів і технологій подвійного призначення третім країнам, які потенційно могли б продати їх Росії Перелік цих країн може змінюватися за одностайною згодою всіх 27 членів. Які країни вже у списке – невідомо, але представники ЄС висловлювали стурбованість щодо таких держав як Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Об’єднані Арабські Емірати, Туреччина та Китай. 

Санкції запровадженні проти 71 особи та 33 організацій. Індивідуальні санкції застосували за причетність до незаконної депортації українських дітей до Росії.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року.
  • 14 вересня 2022 року Рада ЄС продовжила до 15 березня 2023 року термін дії обмежувальних заходів щодо осіб, відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, ще на шість місяців.
  • У грудні 2022 року Рада ЄС остаточно схвалила дев’ятий пакет санкцій проти Росії за війну проти України. 
  • 23 січня 2023 року в ЄС також прийняли рішення продовжити санкції, які раніше були запроваджені через окупацію українських територій (Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей). Їх термін продовжили до 24 лютого 2024 року. 
  • В березні 2023 року санкції, запроваджені Європейським Союзом проти 1473 осіб і 205 організацій з Російської Федерації, які причетні до порушення суверенітету і територіальної цілісності України, продовжено ще на шість місяців – до 15 вересня 2023 року.

Дивиться також відеоблог Микити Панасенка Літаки, ВПК та йогурти – як санкції впливають на росіян про те, як санкційні обмеження, накладені США, ЄС, Великою Британією та іншим країнами на РФ після розпочатої нею повномасштабної війни проти України, впливають на саму Росію та життя росіян. Росія перебуває на першому місці у світі за кількістю санкцій. Під обмеження вже потрапили майже 5 тисяч фізичних осіб та 3 тисячі компаній з Росії.