Міжнародний кримінальний суд очолила суддя Томоко Акане, яка видала ордер на арешт Путіна

Влада
Зліва направо: перший віце-президент МКС, суддя Росаріо Сальваторе Айтала, президент МКС, суддя Томоко Акане та другий віце-президент МКС, суддя Рейне Алапіні-Гансу. Фото: © ICC-CPI

Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) на пленарному засіданні 11 березня обрали головою суду Томоко Акане. Вона – одна з суддів, які видали ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна у березні 2023 року за незаконну депортацію українських дітей до РФ.

Про це повідомляється на сайті інституції.

«11 березня 2024 року судді Міжнародного кримінального суду (МКС) на пленарному засіданні обрали суддю Томоко Акане головою суду. Суддю Росаріо Сальваторе Айталу обрали першим віцепрезидентом, а суддю Рейне Алапіні-Гансу – другим віцепрезидентом. Члени президії обираються на трирічний термін з негайним набуттям чинності», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Президія, що складається з голови та двох віцепрезидентів, відіграє ключову роль у забезпеченні стратегічного керівництва МКС в цілому.

У своїй промові Акане зазначила, що зосередиться на сприянні діалогу між органами суду, представниками захисту та потерпілих, а також на зміцненні діалогу з державами-учасницями та державами, які ще не ратифікували Римський статут.

Нагадаємо:

  • 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента РФ Владіміра Путіна та уповноваженої з прав дитини в РФ Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.