Як виглядають фортифікації на Запоріжжі за 1,3 млрд грн, які будують в режимі 24/7

Влада
Будівництво фортифікацій Силами підтримки ЗСУ на ділянці фронту у Запорізькій області. Фото: facebook.com/KSP.ZSU

По всій лінії зіткнення на півдні та сході, а також у прикордонних з Росією та Білоруссю регіонах, Україна з 2024 року посилено будує інженерно-фортифікаційні споруди. Уряд з початку року видилів на лінії оборони рекордні 20 млрд гривень, з яких 1,3 млрд – на укріплення в Запорізькій області. Центр журналістських розслідувань розповідав, що вільна частина Запоріжжя наприкінці 2023 року ввжалась найвразливішою ділянкою оборони, тож зібрали інформацію з відкритих джерел, чи змінилася ситуація на цьому відрізку південного фронту.

Відправною точкою справжнього будівництва фортифікацій в області можна вважати візит президента України до Запоріжжя 1 грудня 2023 року. Володимир Зеленський сам наголошував, що з чиновниками і військовими передусим обговорювали укріплення оборони регіону. 

За два роки великої війни на Запоріжжі, приміром, сотні мільйонів закатували в асфальт, ремонтуючи дороги неподалік лінії бойового зіткнення, а на фортифікації влада  направила лише  кілька десятків мільйонів гривень. 

4 лютого 2024 року президент Зеленський звільнив з посади голови Запорізької обласної військової адміністрації Юрія Малашка і призначив замість нього Івана Федорова.  

Новий очільник регулярно звітує про хід будівництва на офіційних ресурсах ЗОВА, в ефірах національного марафону, коментує виданням. Міністр оборони Рустем Умеров щонайменше двічі інспектував нові позиції українських захисників в області.

Будівництво опорного пункту на лінії оборони. Березень 2024 р. Фото: armyinform.com.ua

Влада та військові запевняють, зведення трьох ліній фортифікацій у Запорізькій області триває цілодобово. Загалом же, нова  інженерно-фортифікаційна мережа України планується у три лінії завдовжки 2000 км.

«Посилені  бетонні конструкції, геотекстиль замість деревини та нові безпекові рішення. Будівництво  фортифікацій на Запорізькому напрямку триває. Модернізуємо його та пришвидшуємо, аби дати максимум захисту нашим військовим.На зведенні укріплень задіяні сотні одиниць техніки.Військові інженери та цивільні підрядники працюють під постійною загрозою ворожих ударів. Модернізуємо фортифікації», – повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров 11 березня.

Нові укріпрайони ЗСУ на Запорізькому напрямку в об’єктиві російського дрона. Березень 2024 р. Фото: t.me/s/Tsaplienko

Очевидний прогрес Сил оборони України в укріпленні рубежів відзначають західна преса та OSINT-аналітики.

«Ось новина дня: українська армія будує велику лінію у Запорізької області, з протитанковими ровами і траншеями, так само, як це зробила російська армія кількома кілометрами південніше», – повідомив OSINTтер Clément Molin і оприлюднив схематичні карти українських фортифікацій.

Мапа нових фортифікацій Сил оборони України у Донецькій і Запорізькій областях. Фото: twitter.com/clement_molin

У той же час, погодні умови вносять свої корективи і з приходом весни роботи ускладнилися, повідомив минулого тижня голова адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Міноборони Богдан Бондар.

«Будівництво фортифікаційних споруд проводилося на постійній основі. Але, з огляду на зміни в обстановці, було ухвалено рішення про те, щоб змінити акценти, розпочати більш стійке обладнання з додатковими елементами, які дадуть змогу надійно захистити наших воїнів для виконання ними бойових завдань», — наводить цитату  чиновника в ефірі телемарафону 12 березня видання NV.UA.

Протитанкові бетонні тетраедри, або «зуби дракона». Березень 2024 р. Фото: armyinform.com.ua

Росіяни також не припиняють збільшувати свою мережу фортифікацій на ТОТ півдня України. У січні ЦЖР зафіксував нові лінії оборони окупантів у тилу. Армія РФ укріплює шляхи на Бердянськ і Маріуполь.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter