Рада звільнила Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення та Сольського з посади міністра агрополітики

Влада
Олександр Кубраков і Микола Сольський. Фото: Facebook і minagro.gov.ua

Верховна Рада 9 травня звільнила Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, а також Миколу Сольського з посади міністра аграрної політики України.

Про це повідомив нардеп фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

За постанову №11248 про звільнення Кубракова, яку ініціювала фракція «Слуга народу», проголосували 272 народних депутати.

Як йдеться в постанові, він звільнений із займаної посади з метою створення окремого Міністерства з питань розвитку громад, територій та житлово-комунального господарства.

Як зазначають ініціатори документа, «щоб реалізувати ініціативу створення такого окремого міністерства, відповідно до Конституції України, необхідно прийняти таке рішення Верховною Радою, зокрема, шляхом звільнення з посади члена уряду – віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Кубракова Олександра».

Кубраков перед голосуванням написав у Facebook, що його не запрошували на засідання фракції «Слуга народу» та профільного комітету, де обговорювалося питання про його звільнення. За його словами, це питання також із ним не обговорював і прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Кубраков обіймав посаду віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури із 1 грудня 2022 року.

Крім того, Рада звільнила Миколу Сольського з посади міністра аграрної політики України.
За це рішення проголосували 273 парламентарі.

Як повідомлялось, НАБУ викрило Сольського на заволодінні державною землею площею 2493 га на 291 млн грн та спробі заволодіння 3282 га землі на 190 млн гривень у складі злочинної групи, яку він очолював. Події стосуються періоду 2017-2018 років.

25 квітня Сольський подав до Верховної Ради заяву про відставку.

26 квітня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Сольському у вигляді арешту з альтернативою внесення застави у розмірі 75,7 млн грн. За Сольського внесена застава у повному обсязі.