ФСВП РФ у внутрішній документації визнає Сенцова громадянином України – адвокат

Життя
Олег Сенцов Фото: ТАСС

Федеральна служба виконання покарань РФ визнає, що засуджений за сфабрикованим звинуваченням режисер Олег Сенцов є громадянином України. Громадянство Сенцова вказано в довідці, яку управління ФСВП по Ямало-Ненецькому округу видало консульству України в Єкатеринбурзі в січні цього року.

Фотокопію документа оприлюднив адвокат Дмитро Дінзе, передає Центр журналістських розслідувань.

Як відомо, під час суду звинувачення наполягало, що Сенцов – громадянин Росії, а суд ігнорував заяви режисера, що він є громадянином лише однієї держави – України. Російська влада не пускала українського консула до Сенцова, мотивуючи відмову тим, що політв’язень нібито громадянин Росії.

Російська уповноважена з прав людини під час зустрічі з уповноваженою Верховної Ради з прав людини Людмилою Денысовою назвала Сенцова, а також інших політв’язнів – кримчан «особами з неврегульованим правовим статусом».

Прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков назвав Сенцова «де-юре» громадянином Росії.

Нагадаємо, 9 червня відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість, що найближчим часом омбудсмени обох країн відвідають ув’язенних громадян.

Людмила Денісова та її російська колега Тетяна Москалькова розраховують відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн.

15 червня Людмила Денісова прибула в місто Салехард і попрямувала в Лабитнангі, де в колонії утримується Сенцов, проте їй відмовили у візиті. Більш того, уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денисова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу в порушення досягнутих домовленостей.

Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв’язнів, 15 червня вивозили в реанімацію. Український режисер спростував слова омбудсмена РФ Тетяни Москалькової про «лікувальне голодування» і набір ваги. Сенцов знаходиться в окремій палаті медчастини колонії, у нього загострилися проблеми з серцем і нирками. Кожен день він п’є по 3,5 літра води, йому капають крапельницю з великою кількістю глюкози, амінокислот і поживних вітамінних речовин.