Олександра Костенка зустріли в Києві

Життя
Олександр Костенко після поверення в Україну, Київ 06.08.2018 Фото: Ukrinform

Український уповноважений з прав людини Людмила Денисова зустріла в Києві звільненого у РФ українця Олександра Костенка.

Про це омбудсмен повідомила в соцмережі, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з повідомленням, на зустрічі була присутня мама засудженого раніше Олена Костенко. За словами Денисової, вона не бачила сина з 2016 року.

«Відчуваю себе не дуже добре, як після в’язниці. Хочу сказати спасибі всім, хто хотів, щоб я повернувся. Рука болить, її зламали, будемо лікувати. Я не буду говорити більше нічого до консультації зі спецслужбами», – сказав Костенко.

Раніше Денисова повідомила, що Костенко зламав руку, і потребує надання медичної допомоги. Також в МЗС України підтвердили, що Олександр Костенко є громадянином України, і це визнано також російськими органами. І в’їхав він на територію України за своїм українським паспортом.

Костенко, звільнений з колонії в Кірово-Чепецьку Кіровської області РФ, в суботу, 4 серпня, прибув разом з українським консулами до посольства України в Москві.

Нагадаємо, 15 травня 2015 року в окупованому Криму активіст Майдану Олександр Костенко був визнаний «Київським райсудом» Сімферополя винним у заподіянні шкоди здоров’ю співробітнику «Беркута» в лютому 2014 року і зберіганні частин вогнепальної зброї. За це його засудили до 4 років і 2 місяців в колонії загального режиму. Пізніше вирок кілька разів скорочували. Остаточний термін був встановлений «Верховним судом Криму» – 3,5 року позбавлення волі.

13 квітня 2016 року Кірово-Чепетскій районний суд Кіровської області РФ відмовив в умовно-достроковому звільненні Костенко. Верховний суд РФ відмовив в передачі касаційної скарги для розгляду в судовому засіданні суду касаційної інстанції у справі Костенко.

3 серпня Олександр Костенко вийшов на свободу з колонії №5 у Кірово-Чепецьку Кіровської області РФ, де він відбував покарання.