Українські правозахисники закликали ООН, ОБСЄ і Раду ЄС вимагати від РФ звільнення Мемедемінова

Життя
Наріман Мемедемінов Фото: Facebook Крымская солидарность

Українські правозахисні організації закликають міжнародні організації, в тому числі ООН, ОБСЄ, Раду Європи звернутися до РФ з вимогою негайно звільнити засудженого кримськотатарського журналіста Нарімана Мемедемінова і припинити обмеження свободи слова на півострові.

Про це йдеться в заяві правозахисних організацій:

Кримська правозахисна група, Центр Громадянських Свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Крим-SOS, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, ГО «Повернення додому», Кримський будинок ZMINA. Центр прав людини, Інститут Масової Інформації.

«Політично мотивований вирок російської влади Наріману Мемедемінову ще раз підтверджує цілеспрямовану політику керівництва Росії по знищенню свободи слова в Криму і переслідуванню журналістів. Протягом останніх п’яти років окупації півострова правозахисники задокументували понад 300 випадків тиску на журналістів, включаючи фізичні напади, тортури, довільні затримання, захоплення майна, обшуки, погрози, психологічний тиск, відмову в доступі до інформації та інші форми перешкоджання журналістській діяльності. Одним з головних інструментів переслідування громадських активістів, блогерів і журналістів на півострові є використання окупаційними властями антитерористичного російського законодавства, за яким засудили Нарімана Мемедемінова», – йдеться в заяві.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) закликає міжнародні журналістські організації підтримати кримськотатарського журналіста Нарімана Мемедемінова, і зажадати від РФ зняття з нього всіх звинувачень і скасування вироку.

Нагадаємо:

  • 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів.
  • 23 березня 2018 року«Київський районний суд» Сімферополя заарештував Мемедемінова.
  • 29 травня в Росії Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону ухвалив з 10 червня приступити до розгляду по суті справи Нарімана Мемедемінова.