Офіс президента передав Меджлісу розсекречені документи НКВС СРСР про депортацію кримських татар

Життя
День памяти жертв депортации крымских татар

Офіс президента передав Меджлісу кримськотатарського народу розсекречені документи НКВС СРСР, які стосуються депортації кримських татар у 1944 році.

Про це повідомляє Офіс президента.

Зокрема заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов передав голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову донесення відділів НКВС СРСР датовані 1944 роком.

«Місяць тому під час експертизи, яку проводив Київський інститут судових експертиз, ми отримали інформацію та підтверджувальні документи, які стосуються примусової депортації кримських татар, тих знущань і геноциду, який був вчинений радянським режимом. Президент доручив правоохоронним органам зібрати та максимально систематизувати інформацію, яка є в архівах і яка досі не була оприлюднена», – сказав Смирнов.

Він сказав, що це перший етап оприлюднення розсекречених документів, пов’язаних з геноцидом кримськотатарського народу. Смирнов уточнив, що розсекречені документи містять інформацію про кількість людей, щодо яких застосовували тортури.

Чубаров подякував Офісу президента за оприлюднення документів.

«Ці документи – донесення відділів НКВС СРСР. Не вперше ми отримуємо розсекречені документи з архівів України, з інших закладів. Для нас це дуже важливо, оскільки Верховна Рада ухвалила постанову, якою визнала насильницьку депортацію кримськотатарського народу геноцидом», – зазначив Чубаров.

Опубліковані Офісом президента документи НКВС СРСР налічують 87 сторінок.

«Документи свідчать про хід депортації, знущання та тортури над кримськими татарами, розповідають, як відбувалась травнева карательна операція по виселенню корінного народу з рідної батьківщини в регіони Середноі Азії, Сибірі та Уралу.

Це ще один крок в процесі дослідження історії України та Криму ХХ століття та вивчені злочинів тоталітарного радянського режиму по відношенню до своїх громадян», – повідомила член Меджлісу Гайана Юксель.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • 18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.
  • 17 та 18 травня 2019 року в Україні пройдуть заходи до 75-х роковин депортації кримськотатарського народу.
  • Представництво президента України в АРК звернулося до голів облдержадміністрацій з проханням перенести всі заплановані на 18 травня розважальні заходи на інші дати.