Юристи рекомендують дзвонити в Ощадбанк тим, хто не може забрати банківську карту, щоб її не знищили

Життя
Ощадбанк
Відділення Ощадбанку у Слов'янську Донецької області Фото: oschadbank.ua

Юристи рекомендують дзвонити в Ощадбанк тим, хто не може забрати банківську карту, щоб її не знищили. Це стосується осіб з довідкою внутрішньо переміщеного особи (ВПО), які проживають в ОРДЛО, і зараз не мають можливості приїхати на підконтрольну територію, щоб отримати нову карту Ощадбанку. Також можна залишати скарги на «гарячій лінії» Ощадбанку, або телефонувати на урядову лінію 15-45.

Про це повідомила юрист громадського холдингу «Група впливу» Марія Красненко, пишуть Донецькі новини.

За її словами, люди з непідконтрольних територій по факту не мають доступ до свої виплат, тому що перетин лінії розмежування зараз утруднено.

«Також при закритих пунктах пропуску у них немає можливості виїхати за новими картами Ощадбанку. У цих ситуаціях ми завжди рекомендуємо звертатися на «гарячі лінії» Ощадбанку (телефон вказаний на банківській картці) і повідомляти, що виїзд відкладений, щоб картки не були знищені. І в цьому випадку Ощадбанк повинен визначити, що карта не повинна знищуватися, і вона буде зберігатися до затребування», – роз’яснила експерт.

Красненко зазначила, ті, хто проживає в «Л-ДНР», але мають довідку ВПО, виплати також отримують, вони повинні надходити на банківські карти.

Юрист нагадала про шахраїв, які надсилають смс-повідомлення, що якісь виплати будуть припинені або карти заблокують.

У «Л-ДНР» діють незаконні точки переведення в готівку українських банківських карт під 5-8% – але вони є тільки у великих містах.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк продовжив до 1 січня 2021 року дію платіжних карток переселенців, обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.
  • Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков зазначив, що пенсіонери з непідконтрольного Донбасу зможуть отримувати пенсії, навіть якщо їх карти Ощадбанку вже прострочені, а вони не можуть перетнути КПВВ через карантин. Рішенням Кабміну знято обмеження щодо верифікації в 60 днів до того, як буде завершено повністю карантин.
  • Ощадбанк пояснив, що продовження дії електронних пенсійних посвідчень (ЕПП), які одночасно є банківськими картками, до 1 січня 2021 року, стосується виключно карток пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО).