Колаборанти-аграрії з окупованої Херсонщини торік вкрали дніпровської води на сотні мільйонів гривень

Південь
Іван Доценко, колаборант. Фото: Куркуль

Колаборанти-аграрії з лівобережної окупованої частини Херсонщини протягом 2022 року вкрали дніпровської води на сотні мільйонів гривень. Допомагали їм у цьому зрадники з місцевих управлінь водного господарства. Безконтрольно воду з Каховського магістрального каналу використовували всі кому ні лінь, що заохочувалось окупаційною владою.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Аграрії з окупованої Херсонщини на умовах анонімності розповіли ЦЖР, що протягом 2022 року очолюване зрадником Валерієм Щербанем Іванівське міжрайонне управління водного господарства безоплатно і безконтрольно подавало великі обсяги води, яка переважно використовувалася латифундистами-колаборантами.

«Іванівське управління подавало воду в Іванівській, Новотроїцькій і Нижньосірогозькій громадах Генічеського району Херсонщини. Завдячуючи українським платникам податків і українській державі місцеві колаборанти використовували воду що дурні і це ніяк і ніким тоді не обліковувалося. Для цього також витратили величезні обсяги електроенергії, яку просто вкрали», – сказав ЦЖР один із аграріїв з Херсонської області.

За його словами, вартість інтенсивного зрошення в сезон за цінами 2021 року, що складалася з послуг управління водного господарства і Каховського магістрального каналу, становила на лівобережній Херсонщині в середньому 12 мільйонів гривень. Приміром, лише одне приватно-орендне сільськогосподарське підприємство «Агрофірма «Мир» з села Горностаївка Новотроїцької громади має близько 5,5 тисяч гектарів зрошення.

Це підприємство з 1993 року очолює колаборант Доценко Іван Іванович, 4 березня 1950 р. н., який нещодавно незаконно зареєстрував його у російській юрисдикції під назвою ООО «Агрофирма «Мир», а у вересні 2022 року брав участь у незаконному референдумі окупантів. Він був депутатом Херсонської обласної ради від Партії регіонів, а в 1992-1993 роках був представником президента України в тодішньому Новотроїцькому районі. Доценко двічі балотувався до Верховної Ради України від Селянської партії України і від блоку «За правду, за народ, за Україну!», але безуспішно.

Використовував воду для зрошення своїх 3,2 тис. га земель інший відомий зрадник Володимир Ганжа, один із найбагатших латифундистів Херсонщини, директор і власник агрофірми «Сиваш». Біля 9 тисяч гектарів зрошення має зрадник Едуард Репілевський, генеральний директор ТОВ «Агробізнес».

«Можна лише уявити, які шалені збитки ці та інші зрадники-аграрії нанесли Україні», – сказав представник аграрного бізнесу Херсонщини.

Як доповнили ЦЖР представники управління Головного Каховського магістрального каналу (далі – УГКМК), протягом 2022 року мешканці лівобережної Херсонщини безконтрольно качали воду з каналу для власних потреб.

«Тоді окупанти дивилися на це крізь пальці, бо води було багато і за все платила Україна. Коли ж вода в каналі почала зникати через пошкодження російськими військовими і затоплення головної насосної споруди УГКМК та через знищення Каховського водосховища після підриву росіянами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року, вздовж Каховського магістрального каналу стали працювати російські патрулі, які відганяли охочих набрати залишки води. Росіяни навіть погрожували людям: «Якщо ми вас ще побачимо біля каналу, то змусимо носити і заливати до нього воду зі своїх домівок», – розповіли вони ЦЖР.

Як відомо, окупанти також активно качали в 2022 році дніпровську воду для потреб Криму. За даними Державної екологічної інспекції України, станом на березень 2023 року сума збитків, завданих Україні внаслідок цього становить понад 15 млрд гривень.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter