Держаудитслужба зобов’язала Широківську сільраду скасувати скандальний тендер на будівництво адмінбудівлі за 60 кілометрів від лінії фронту

Південь
Фото: Facebook Широківська ОТГ/с. Сонячне

Державна аудиторська служба виявила порушення законодавства у сфері публічних закупівель під час проведення тендеру на будівництво адміністративної будівлі у с. Сонячне за 60 кілометрів від лінії фронту на Запоріжчині. Переможцем було визнане ТОВ “Променерго-інновація”, яке цього року вже отримало 106 мільйонів гривень на ремонт та утримання доріг Широківської громади, хоча його пропозицію мали відхилити через невідповідність кваліфікаційним умовам. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на результати закупівлі, опубліковані на Prozorro.

Держаудитслужба за результатами моніторингу зобов’язала Широківську сільську раду Запорізької області скасувати результати закупівлі робіт з будівництва адмінбудівлі в с. Сонячному, що розташоване за 60 км від лінії фронту. 

Переможцем торгів було визначене ТОВ “Променерго-Інновація” з пропозицією 42,7 мільйони гривен. За умовами даної закупівлі, річний дохід учасників повинен бути не менше 70 % від очікуваної вартості предмета закупівлі. 

За даними Держаудитслужби, ТОВ “Променерго- Інновація” надало фінансову звітність, де зазначена сума чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – 36,4 мільйони гривень, що менше ніж 70% від очікуваної вартості предмета закупівлі – 53 млн 678 тис гривень. У таких випадках закон вимагає скасувати результати торгів, однак Широківська сільрада цього не зробила. 

“З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель та відсутність механізму їх усунення, Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області зобов’язує замовника…відмінити торги та протягом п’яти робочих днів оприлюднити це рішення через електронну систему закупівель”, – сказано в рішенні Державної аудиторської служби від 22 грудня 2023 року. 

Наразі інформація про виконання вимоги Держаудитслужби замовником – Широківською сільрадою – на сторінці закупівлі в Prozorro відсутня.  

За даними  Youcontrol, у 2023 році “Променерго-Інновація” вже була переможцем 17 закупівель, проведених Широківською сільською радою на ремонт та експлуатаційне утримання доріг, загальною сумою близько 106 мільйонів гривень.  

Ще два підряди на на ремонт приміщення та заміну вікон та дверей загальну суму 399,8 тисяч гривен ТОВ отримало від Східного офісу Держаудитслужби, і один – на суму 94 тисячі гривень на заміну віконних блоків від Держказначейства в Запорізькій області. Обидва приміщення розташовані в Запоріжжі. 

Засновниками та бенефіціарами ТОВ “Променерго-Інновація” є Марина Зіненко та Олександр Лахтаренко. Ці ж особи є в переліку керівників і засновників в “НДІ “Проєктреконструкція” та “Проектний інститут “Запорізький промбудпроект”.

  • Як повідомляв ЦЖР, тенджер  з очікуваною вартістю у 53,7 млн гривень, оголошений Широківською сільрадою на будівництво нової адмінбудівлі в селі Сонячному, викликав обурення громадськості через недоцільність використання коштів під час війни. Відповідні скарги були направлені до Держаудитслужби.