«Ваш дом принадлежит Минобороны РФ»: хто допомагає росіянам захоплювати хати і квартири на окупованому Запоріжжі?

Розслідування
Військові РФ на окупованій Запоріжчині. Колаж :investigator.org.ua

Російська окупаційна армія продовжує активно займати житлові будинки українців в містах і селах Запорізької області. Центр журналістських розслідувань стежить за переміщеннями ворога, відмічаючи на інтерактивній мапі населені пункти, повністю, або частково зайняті військовими.

Редакція ЦЖР постійно отримує відгуки від мешканців ТОТ і родичів тих, чиї помешкання займають окупанти , користуючись відсутності господарів. З 17 травня по сьогодні виявлено і нанесено на мапу дислокації росіських окупаційних військ більше десятка нових населених пунктів, додано і нові маркери — ними позначено ті села, про заселення яких стало відомо від мешканців та повідомлень у регіональних Telegram-каналах.

Наприклад, росіяни почали активніше розселятися в селах поблизу Кам’янки. Зокрема, в с. Вершина очікується масове заселення російських солдатів найближчим часом. За повідомленнями місцевих, 9 червня колаборанти їздили по селу разом з окупантами і показували порожні домівки. А от у сусідній Мар’янівці місцеві посіпаки Кремля вже два дні поспіль, 7 та 8 червня розселяли солдатів у порожні хати, повідомили читачі тг-каналу «Анонімно Кам’янка» (Більмак).

«Наприклад, є села, скажімо, на 2 тисячі будинків, станом на сьогодні мешканці залишили десь 50% цих осель і, приблизно, 100 помешкань зайняті фізично окупантами», – розповів ЦЖР заступник голови Бердянської райради Віктор Дудукалов про, так би мовити, середні показники кількості  захоплених будинків.

Під такий опис підходить, скажімо, село Берестове Бердянського району. З травня тут періодично розквітає «бавовна».

Стовп чорного диму над с.Берестове Бердянського району, 16.05.2023. Фото: t.me/brdnews

 ЗСУ щонайменше тричі завдавали результативних точкових ударів по місцям зосередження ворожої техніки і живої сили. Тому солдати РФ стали обережнішими.

«У Берестовому окупантів уже більше ніж жителів. І вони вже не ночують в хатах, бояться. Приїжджають вдень, їсти собі готують і тікають, а сплять по посадкам», – анонімно розповіла ЦЖР мешканка  Берестового, будинок якої захопили російські військові.

Село Берестове в 45 км від Бердянська на знімку супутника Sentinel-2, 15.06.2023, білими лініями позначено оборонні укріплення військ РФ

«В моєму будинку три рази жили воєнні дагестанці. Останні недавно виїхали, але вони мене обікрали. Поцупили гумову лодку, помпу, зварювальний апарат. На господарчому дворі ставили свою техніку. Викатали землю так, що аж вода стоїть», – поділилася мешканка одного із населених пунктів неподалік від окупованого Токмака.

Наслідки перебування військових РФ в одному із тимчасово окупованих селищ на Запоріжжі, весна 2023 року

Деякі власники захопленого житла передають українським військовим координати своїх будинків, в яких живуть окупанти, аби тільки наші захисники знищили ворога.

Результати «прильоту» на подвіря, захоплене віськовими РФ десь неподалік м. Пологи, весна 2023 року.

Крім того, «незвані гості» не затримуються надовго у захоплених оселях через постійну ротацію, особливо в ці дні, коли ЗСУ почали тактичний контрнаступ у Запорізькій області. Проте кількість селищ, в яких розквартировуються окупанти збільшується.

«Напевно, зараз простіше сказати, в яких селах не розташовуються військові, вони займають практично всю сільську місцевість, але вони постійно «мігрують», переміщуються з одного села в інше, таке враження, що це відбувається хаотично. Є інформація від людей, що представники одного підрозділу російських окупаційних військ, наприклад, не знають нічого про тих військових, які розташовуються в сусідньому селі, або як довго вони перебуватимуть у конкретному місці. Для місцевих – це справжнє жахіття жити поруч з окупантами, які у будь-яки момент можуть виїхати, а на їх місце заселятимуться нові, які  розміщуватимуть свою техніку в городах у людей, ставатимуть БТРами і УРАЛами у дворах,  а в будинках залишатимуть БК. Можна тільки уявити, в якому стані перебувають українці, які мешкають через паркан, або через дорогу з такими «сусідами», – поділився з ЦЖР заступник голови Бердянської райради Віктор Дудукалов.

Останнім часом побільшало повідомлень про зайняття житла представниками кавказьких республік – Чечні та Дагестану. І дагестанців, і «кадирівців» було дуже багато і з початку окупації в Бердянську і  районі. Це були переважно представники Росгвардії, які виконували певні поліцейські функції.

«Кадирівці» у Бердянську і районі, знайдені за геотегами в Instagram

За спостереженнями, представники цих підрозділів триматися в тилу, якнайдалі від лінії фронту. Проте, склад російських окупаційних військ на окупованому Запоріжжі є багатонаціональним і різношерстний.

«Вони можуть бути, як грабіжниками і мародерами, так просто прийти до людей і одразу відбирати все, що є,  і все, що їм сподобалось. Або вони можуть бути новоприбулими розгубленими «чмобіками», які ще не до кінця зрозуміли, куди вони потрапили. Тому їх ставлення до місцевих, їх поведінка – це щоразу лотерея. Але військові злочини на тимчасово окупованих територіях, особливо в селах, відбуваються десятками щодня. Детальної інформація про ці безчинства дуже мало, адже люди залякані, окупанти глушать мобільний зв’язок та інтернет, постійно проводять фільтраційні заходи, тримаючи життя українців в окупації під щільним ковпаком», – каже заступник голови Бердянської райради Віктор Дудукалов.

Окрім того, на людей постійно чинять тиск примусовою паспортизацією. Останнім часом окупанти від вмовлянь перейшли до більш жорстких методів переконання. 

«До двох молодих хлопців, їм по 27 років, у темний час доби увірвалися чоловік 15 «росгвардійців», побили, перевернули весь будинок, несли якусь маячню «де третій?». Згодом зʼясувалося, головна причина такого візиту – сім’я відмовлялася від російського паспорта. Так потім по всьому селищу були рейди, до всіх приїжджали, проводили обшуки, чоловіка, голову сім’ї, забирають на добу «на підвал», молодих хлопців б’ють дуже сильно», — розповів мешканець одного із селищ Бердянської ОТГ, який виїхав з окупації в квітні 2022 року. 

На щастя, довгоочікуваний наступ ЗСУ вже почався і деокуповано вже перші села області. Також у зведеннях Генерального штабу з’явився новий термін – Бердянський напрямок, який відокремлено від Запорізького, а отже, мешканцям ТОТ варто набратися терпіння, за можливості допомагати Збройним силам України і триматися подалі від скупчення техніки і живої сили окупаційних військ.  

А поки наші захисники крок за кроком деокуповують територію України, Центр журналістських розслідувань і надалі збиратиме свідчення людей, які стали жертвами російської націоналізації, а також ми ідентифікуємо всіх причетних до цього зрадників та окупантів. 

Хто відповідатиме за ці злочини? 

Окупаційна адміністрація Запорізької області на чолі з Євгеном Балицьким забезпечує свавільне вилучення майна із власності наших громадян, що є прямим порушенням норм міжнародного права та Женевської конвенції про захист цивільного населення. 

Гауляйтер Балицький, чиїми «указами» освячена масова експропріація приватного житла, – лише маріонетка Москви і всі важливі рішення, як ось, наприклад, так звану «націоналізацію», ухвалює не він, а Кремль. І найвище політичне керівництво Російської Федерації відповідальне за цей та інші міжнародні воєнні злочини, оскільки вони є результатами державної політики Росії, яку впроваджують на захоплених територіях України російські окупаційні уряди. А колаборанти – головні співучасники цих злочинів, відповідальність за які їм встановлять українські суди.

«У моєї квартирантки взяли телефон і набрали мене. Тут нічого сказати не можу, культурно і ввічливо розмовляли, але переконливо: «Зараз ваш будинок належить міністерству оборони Російської Федерації. І до тих пір, поки на Україні проходить СВО, до будинку ніхто не має доступу, крім військовослужбовців Росії». Це я вам буквально цитую. Я їм говорю, хлопці, там живе дівчинка, у неї дитина-інвалід, її будинок розбомбили в Маріуполі, тому вона живе в моєму. Ні, не переконав я їх цими словами», – на умовах анонімності поділився з ЦЖР власним досвідом спілкування мешканець села Бердянської ОТГ, до будинку якого в квітні 2023 року за наводкою сусідів-колаборантів заселилась Росгвардія.

Публічно про так звану «націоналізацію» Балицький заговорив 6 червня 2022 року. Проте, в реальності окупанти і колаборанти «віджимали» малий і середній бізнес, регіональних гігантів промисловості, зерно, техніку і транспорт майже з перших днів окупації. 

З березня 2022 року зрадники в містах і селах вже складали списки квартир і будинків, чиї власники виїхали з окупованої території.

Це вже пізніше для обліку і переписування власників награбованого майна в окупаційному уряді було створене «міністерство майнових та земельних відносин». Структура цього міністерства «віджиму» налічує півтора десятки різних  відділів.

Дослідивши документи окупаційної адміністрації і названого міністерства, ми побачили, що свої підписи на рішеннях про експропріацію і державного майна, і приватних будинків і квартир, залишають лише кілька осіб:

  • Андрій Козенко – заступник голови окупаційного уряду регіону. Це відомий кримський колаборант і соратник гауляйтера Сергія Аксенова. Вилетівши з Госдуми РФ за корупційні маніпуляції з декларуванням, Козенко знайшов посаду лише на нових окупованих територіях.
  • Володимир Гаманов – виконувач обов’язки «міністра майнових і земельних відносин», ще один колаборант із Криму.
  • Ігнат Ярємчук – заступник Гаманова, якого «десантували» з Росії – екс-депутат міської ради Сочі і активіст ЛДПР Жириновсього.
  • Андрій Петров – єдиний місцевий у цьому переліку – колаборант з села Тимошівка, був заступником гауляйтера Михайлівки – нині ж очолює  в «міністерстві віджиму» підприємство «Дирекція майна».

Колоборанти, які відповідальні за експропріацію житла на ТОТ Запорізької області.

Це виконавці, чиїми руками росіяни і вчиняють воєнні злочини, відбираючи житло та інше нерухоме майно українців, які через повномасштабне вторгнення Росії стали вимушеними переселенцями. 

Звісно, на місцях їхні співучасники – гауляйтери міст і селищ, голови ОСББ і квартальні, які і допомагають складати ті самі списки нібито безхазяйного, а по суті, вкраденого, приватного житла.