Забили до смерті і довели до смерті. Від дій окупантів на Херсонщині померли два жителі села Роздольне, які підтримували «русскій мір»

Південь
Олександр Староненко з дружиною Фото з соцмереж

На новий рік у селі Роздольне Каховської громади на окупованій Херсонщині російські військові забили до смерті 43-річного Олександра Староненка. Також вони довели до смерті місцеву пенсіонерку Ганну Токар, яка померла через не надання медичної допомоги. За словами мешканців села, обидва померлі підтримували окупантів. Крім того, до Роздольного зараз заїхало понад 40 загарбників, які розселяються в покинутих будинках, влаштовують обшуки і б’ють людей.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як розповіли мешканці Каховської громади, напередодні нового року окупанти забили до смерті 43-річного Олександра Староненка з села Роздольне. Його знайшли на вулиці без свідомості з настільки розбитим обличчям – вочевидь, від прикладу автомату, – що його впізнали не одразу. Невдовзі він помер. 

А 3 січня в Роздольному ховатимуть пенсіонерку Ганну Токар. Наприкінці грудня 2023 року у неї різко піднялася температура. Однак звернутися до лікарів не було можливості: російські окупанти повністю «звільнили» місцевих мешканців від швидкої допомоги, медиків і автобусного сполучення з Каховкою, щоб можна було самостійно доїхати до найближчої лікарні. 

Водночас, за словами місцевих і Олександр Староненко, і Ганна Токар підтримували окупантів. 

Ганна Токар Фото з соцмереж

«Відверто кажучи, їх у селі недолюблювали, оскільки вони підтримували «русскій мір». Причому, сина Ганни Токар Євгена ще 6 травня 2022 року росіяни викрадали і відпустили за чималий викуп, а потім вона різко перейшла на їхній бік та випивала, нерідко в компанії з самими «освободителями». Випивати з окупантами полюбляв і Олександр Староненко разом із дружиною. Ось і допилися. Так їм росіяни «віддячили», – розповіли мешканці громади.

Відомо, що наприкінці 2023 року до Роздольного заїхало понад 40 російських військових. «Одні кажуть, що вони чи то з Росгвардії, чи то з поліції, а інші – що це відправлені на війну зеки», – пояснили джерела ЦЖР. 

Їх одразу ж стали розселяти в житлових будинках, власники яких виїхали з окупації: цим займалася відома місцева колаборантка Лідія Велігошина. Новоприбулі росіяни влаштували в Роздольному серію «обшуків» і нападів на мирних людей. Відомо щонайменше про кількох побитих і одного викраденого чоловіка. 

  • Як повідомляв ЦЖР, російські окупанти вигнали 75-річного гауляйтера села Роздольне Каховської громади Василя Забару. Замість нього новим «керманичем» призначили нікому тут невідомого і значно молодшого Олега Гончарова. Він виявився мешканцем Таврійська, колишнім підприємцем і ексначальником цеха місцевого вагонного депо.