Порти України у грудні експортували найбільшу кількість агропродукції за весь час повномасштабної війни – розвідка Британії

Південь
Судно Pegasus йде транспортним коридором, створеним Україною у Чорному морі. Фото: facebook.com/Ministry.for.restoration

У британській розвідці зазначають, що у грудні 2023 року українські порти експортували більше сільськогосподарської продукції, ніж будь-коли з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Це стало можливим завдяки тому, що Україна не дозволила Чорноморському флоту РФ діяти в західній частині Чорного моря.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, такі показники стали можливими завдяки відновленню роботи основних чорноморських портів України та створенню одностороннього морського експортного каналу. Вони перевищили місячні обсяги, досягнуті під час реалізації Чорноморської зернової ініціативи за посередництва ООН і Туреччини, яка підлягала російським інспекціям.

«Україна досягла цього, оскільки не дозволила російському Чорноморському флоту діяти у західній частині Чорного моря, де він перебуває під загрозою з боку українських ракет та безпілотних надводних кораблів», – йдеться в огляді.

Аналітики також вказують, що впевненість ринку підтримується зниженням страхування за посередництва Великої Британії в рамках страхового пакета Unity Facility та оголошенням про те, що Туреччина, Румунія і Болгарія сформували коаліцію для очищення Чорного моря від мін.

У британській розвідці наголосили на важливості експортного маршруту через Чорне море як для експортних надходжень України, «так і як символ того, що обидві сторони готові припинити напади на цивільне судноплавство, прокладаючи шлях до зменшення ризиків і збільшення торгівлі для всіх у Чорному морі».

Як повідомлялося, МЗС РФ заявив, що з 18 липня 2023 року Чорноморська ініціатива припиняє функціонування, а спільний координаційний центр у Стамбулі розформовується. Росія також заявила про відкликання гарантій безпеки судноплавства, згортання морського гуманітарного коридору в північно-західній акваторії Чорного моря, а також відновлення режиму тимчасово небезпечного району в північно-західній акваторії Чорного моря.

10 серпня 2023 року Україна оголосила нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до/з чорноморських морських портів України. Протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації.

У жовтні 2023 року британська розвідка вказувала, що ризик втрати кораблів Чорноморського флоту РФ перевищує бажання Москви блокувати український експорт Чорним морем.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter