Розвідка Британії: Ризик втрати Чорноморського флоту перевищує бажання Москви блокувати український експорт Чорним морем

Новини
Патрульний корабель ЧФ РФ «Василий Быков» виходить із Севастопольскої бухти. Фото: А.Бричевський

Британська розвідка вважає, що ризик втрати кораблів Чорноморського флоту перевищує бажання Москви блокувати український експорт Чорним морем.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, після серії українських ударів по об’єктах Чорноморського флоту РФ у серпні-вересні він, скоріш за все, ще більше орієнтується на оборону і реагування.

«Вона перемістила багато своїх важливих засобів, включно з носіями крилатих ракет і субмаринами, із Севастополя до більш східних районів операцій та базування, таких як Новоросійськ», – йдеться в огляді.

Аналітики вказують, що з липня 2022 року Україна перехопила ініціативу у північно-західній частині Чорного моря, примусивши російський флот постійно захищатися від атак морськими й повітряними дронами, ракетних ударів та спецоперацій.

Однак, при цьому ЧФ РФ значною мірою продовжив свою діяльність з навчання, обслуговування кораблів і захисту від ударів, одночасно продовжуючи запускати крилаті ракети по Україні. Це майже точно продовжиться і після переміщення кораблів у східну частину Чорного моря.

Британська розвідка зазначає, що більша частка спроможностей ЧФ РФ залишається неушкодженою, і флот міг би спробувати завдяки своїй конвенційний перевазі у вогневих спроможностях знов перехопити ініціативу у західній частині Чорного моря.

«Ризик подальших військових втрат і серйозних політичних наслідків, якби російський флот відверто атакував торгове судноплавство, скоріш за все, переважить будь-які потенційні вигоди від спроби змусити блокувати торгові судна, що ходять в Україну», – йдеться в огляді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter