«Ласкаво просимо у «Карельський окатиш». Зіткнувшись через війну з дефіцитом кадрів у РФ окупанти шукають їх на Херсонщині

Південь
Ігор Татарінцев, колаборант Фото: скріншот відео

Через затяжну війну окупанти стикнулися з гострим дефіцитом кадрів на російських підприємствах. Знайти потрібних людей вони сподіваються в Херсонській області, в якій самі загарбники досі відчувають нестачу вчителів, вихователів, лікарів, «чиновників» та інших спеціалістів. Замість того, щоб вирішити проблему з кадрами в цьому регіоні, вони запрошують мешканців Херсонщини працювати в розташованій в більше ніж 2 тисячах кілометрах Карелії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Відділення окупаційного «Центра занятости населения Херсонской области» в Нижньосірогозькій громаді Генічеського району розмістило оголошення про пошук кадрів підприємствами північної Республіки Карелія РФ. Нижньосірогозців чекають на підприємствах «Руслан Надвоицы», АТ «Карельський окатиш», що входить до групи компаній «Северсталь» російського олігарха і друга Путіна Алєксєя Мордашова і ТОВ «Сортавальський дробильно-сортувальний завод», на який Україна вже наклала санкції.

Запрошують нижньосірогозців і до ТОВ «Ліварний завод Петрозаводскмаш» і його філіалу АТ «АЕМ-технології». Це – одне з найбільших машинобудівних підприємств у РФ, що є виробничим майданчиком для російської державної корпорації «Росатом», яка бере участь в окупації Запорізької АЕС і контролює постачання електроенергії на окупованих українських територіях

Водночас на самій окупованій частині Херсонщини загарбники досі відчувають величезний брак кадрів. Через нестачу лікарів, вчителів, вихователів і рядових «чиновників» вони змушені шукати їх за оголошеннями у соцмережах і завозити працювати вахтовим методом «гастарбайтерів» з Росії. А в більшості випадків окупантам нічого не залишається крім як призначати на вакантні посади абсолютно випадкових людей без досвіду роботи і без освіти. 

Але значно більше окупанти переймаються нестачею людей в самій Росії. Адже після оголошення Владіміром Путіним мобілізації в 2022 році більшість російських компаній втратили працівників на користь армії та оборонних заводів. За даними Bloomberg, одного з провідних фінансових інформаційних агентств світу, російська економіка зараз потребує рекордних 2,3 мільйона працівників.

Окупаційний «Центр занятости населения Херсонской области», який розміщує оголошення про пошук кадрів у Карелії, очолює Татарінцев Ігор Віталійович. Його прізвище, ім’я і по-батькові повністю співпадають з іменем колишнього підприємця з Нової Каховки, який займався гуртовою торгівлею цукром і кондитерськими виробами, однак припинив свою діяльність ще в 2015 році.

  • Як повідомляв ЦЖР, через дефіцит педагогічних кадрів окупанти працевлаштовують у школи на лівобережжі Херсонщини людей без профільної освіти, зі шкідливими звичками та іноді зі злочинним минулим. Зокрема, в селищі Каланчак Скадовського району працює «вчителем» Владислав Годунко, який підозрювався у продажу важких наркотиків і переховувався від слідства, а у селі Чкалове Новотроїцької громади – Павло Ковбаса, що має слабкість до алкогольних напоїв і записує під їхньою дією п’яні відео в соцмережах.