Фейковий «уряд» на Запоріжчині: вологодський «сєвєрсталівець» та колаборант з Криму

Розслідування
Російський блокпост на в'їзді до окупованого Мелітополя Фото: РИА Новости

Окупанти переходять до публічного, а не прихованого, управління окупованими територіями. Як раніше на Херсонщині, так і на захопленій частині Запорізької області створено окупаційний «уряд». В перспективі — на заміну так званої «військово-цивільної» окупаційної адміністрації.

Ефективність місцевих колаборантів не влаштовує Москву, тож заступник глави путінської адміністрації Сергій Кирієнко привіз до Мелітополя «прем’єра» із Вологди.

«Северсталівець» Антон Кольцов

Антона Кольцова, який очолив фейковий «уряд Запорізької області» без Запоріжжя, перекинули із Вологди. Тамтешня його посада — перший віце-губернатор — і водночас голова уряду Вологодської області.

Антон Кольцов, голова окупаційного «уряду Запорізької області» Фото: РИА Новости

«Сказать, что я вник в проблематику, конечно, нельзя. Сейчас черпаю информацию отовсюду, из справочных материалов, знакомства с людьми, много сейчас контактов», — говорив Антон Кольцов у своєму інтерв’ю від 19 липня пропагандистам РИА Новости.

Читаємо офіційну біографію: 49-річний чиновник родом з міста Череповець Вологодської області. За першою освітою — лікар-педіатр, у 90-х працював у місцевій лікарні, а потім вирішив вивчитися ще й на інженера.

У 2000-х почав будувати кар’єру в компанії «Фирма Стоик», яка займалася монтажем різного обладнання. Коли Кольцов дослужився до директора з виробництва, фірма увійшла в групу «Северсталь» — велику сталеливарну і гірничодобувну компанію, що володіє Череповецким металургійним комбінатом, другим за величиною сталеливарним комбінатом росії.

Бенефіціаром «Северстали» є олігарх Олексій Мордашов, друг путіна та співвласник банку «Росія». Крім того, Мордашов — співзасновник російської «Національної медіа групи», яка володіє пакетами у ТВ-каналах «Перший», «П’ятий», «РЕН ТВ», «СТС» та «Известия», де наглядову раду очолює коханка Путіна Аліна Кабаєва.

На підприємствах «Северстали» Антон Кольцов керував департаментом з охорони праці, промислової безпеки та екології. А в 2016 році раптом пішов у політику: балотувався у депутати Законодавчих Зборів Вологодської області, але безуспішно.

Втім для вихідця із Северсталі, що програв вибори, знаходиться одна з найвищих в області посада.

Антон Кольцов, голова окупаційного «уряду Запорізької області» Фото: ВК / Антон Кольцов

Торік Антон Кольцов закінчив так звану «Школу губернаторів», де готують кадровий управлінський резерв. І ось тепер поїхав «господарювати» на окуповані території України. Чому саме на нього випав вибір Кирієнка?

У представленнях голови фейкового уряду колаборанти та пропагандисти вибір кандидатури Кольцова пояснювали саме тим, що він має великий досвід роботи в структурах «Северстали». Це, мовляв, дуже важливо для Запорізької області, де є металургійна промисловість.

Так, металургія на окупованій частині Запорізької області є, точніше, була: комбінати і шахти стоять, а окупанти розкрадають руду і вже вироблений метал.

В інтервʼю ВВС гендиректор «Метінвесту» Юрій Риженков повідомив, що Росіяни вже викрали сталі із заводів і портів на суму у $600 млн доларів. За його словами, частина готової продукції належала європейським клієнтам.

Запорізький залізорудний комбінат, що знаходиться в окупованому Василівському районі, також є активом Метінвесту. Акціонерами підприємства з іноземними інвестиціями є «Запоріжсталь» та словацька компанія «Мінерфін» (Minerfin) із Братислави. Цим підприємствам і відвантажувалась видобута тут агломераційна та мартенівська руда.

На початку червня кримський гауляйтер Сергій Аксенов та бойовик так званої «ДНР» Денис Пушилін приїздили на підприємство та заявляли, що запустять його роботу у тому ж місяці. 15 червня правління ЗЗРК оголосило про втрату контролю за діяльністю підприємства. А в кінці червня стало відомо, що росіяни викрали і вивозять з комбінату видобуту раніше залізну руду і є загроза екології регіону.

«Окупанти намагаються поки що вивезти ту руду, яка на поверхню вже була піднята і яка знаходиться всередині шахти», — розповідав Олександр Старух, голова Запорізької обласної військової адміністрації.

Цікаво, що трохи більше місяця тому саме Антон Кольцов підписав від імені Вологодської області Угоду про співпрацю з луганським містом Алчевськом. Тут знаходиться великий металургійний комбінат, що належить «Індустріальній спілці Донбасу» Сергія Тарути.

З початком бойових дій на Донбасі Алчевський меткомбінат був зупинений, а потім контроль над ним захопила російська компанія Внешторгсервис біглого олігарха Сергія Курченка. Зараз там новий номінальний власник — росіянин Євген Юрченко. Росіяни створили «Южний горно-металлургический комплекс», у який завели всі вкрадені крупні підприємства Донбасу. Не виключено, що захоплені підприємства із нових окупованих територій чекає така ж доля.

Згаданий візит Аксенова та призначення його давного соратника по «Руській єдності» — Андрія Козенка заступником гауляйтера Євгена Балицького невипадкові. Схоже, кримських колаборантів, які вже приготувались розпилювати потоки на нових окупованих територіях півдня, виганяють із Херсонської області. Там рулить ФСБ, Натомість кримським і севастопольським дали у вотчину запорізьке Приазов’я.

«Самооборонівець» Антон Тицький

Імена та прізвища усіх членів російського «уряду» за Запоріжчині ще не оприлюднено. Однак відомо вже про призначеного так званого «міністра молодіжної політики». Це Антон Тицький, який до цього був радником керівника Федерального агентства у справах молоді — Росмолоді.

Антон Тіцький, призначений окупантами «міністром з молодіжної політики Запорізької області» Фото : Росмолодежь

Антон Тицький — севастополець. Проросійську діяльність почав ще з юних років. У 2012 році балотувався у народні депутати України від партії «Руський блок» Геннадія Басова. У Верховну Раду партія тоді не пройшла, набравши менше половини відсотка голосів.

Невеликий відступ: у 2015 році Басова затримали російські силовики в Криму за підозрою отриманні хабара у великому розмірі, а також вимаганні. На той момент він очолював так зване держпідприємство «Спеціалізована служба з питань похоронної справи». Зараз Геннадій Басов вж вийшов із в’язниці, не відсидівши свій строк у 9 років.

Геннадій Басов Фото: ruinformer.com

А от у Тицького з окупацією Криму і Севастополя справи пішли вгору. У 2014 році він був одним з організаторів загону бандитів, які називали себе «самообороною».

Антон Тицький, 2014 рік

Тоді ж у лютому Антон Тицький очолив штаб «Русского интернационала» — організації, створеної російською партією Родіна. Тицький сотоваріщі стояли на блокпостах та допомагали російським окупантам.

У березні Тицький став радником гауляйтера Криму Аксенова, а в квітні — керівником російської партії «Родина» на захопленому півострові. У 2016 році його партійні смаки змінилися — приєднався до «Єдиної росії».

Антон Тицький, 2019 рік

Останні три роки Антон Тицький був радником керівника Росмолодьожи. Він займався проєктами для молоді саме по Криму. Що ж там були за проєкти? Наприклад, «профілактика екстремістських проявів та ідеології тероризму серед молоді». Тепер це ж саме Тицький робитиме і на захопленій частині Запорізької області, втягуючи українську молодь у російські організації та проекти.

Московський мент Колтунов

Крім того, на окуповану частину Запорізької області приїхав новий так званий «начальник поліції». Це Олег Колтунов, який був заступником начальника управління карного розшуку ГУ МВС Москви.

Олег Колтунов, окупаційний «керівник поліції» Запорізької області

Видання РІА-Мелітополь пише, що Колтунов в Москві попався на великому хабарі. І для того, щоб зам’яти цю історію, його і направили на «перевиховання» в Запорізьку область. Судячи з новин, Колтунов займав високу посаду в Москві принаймні у 2019 році. До цього служив в Ростовському та Ярославському главках МВС.

Водночас більш як на тиждень зник бойовик «ЛДНР» і колаборант Олексій Селіванов, який займав посаду заступника начальника так званого главку МВС у Запорізькій області. Стурбовані друзі Селіванова у телеграм каналах повідомили, що проти нього фальсифікують справу за зґвалтування неповнолітньої. А колишній голос Антимайдану Юрій Кот написав про неприязні стосунки із новим начальником главка:

«Попередній начальник, чеченець, до речі, з розумінням і повагою ставився до переконань Олексія, як і до всього російського. Нинішній же має дуже сумнівний шлейф. Фактично, його зіслали на передову, щоб спокутував провину за незаведену кримінальну справу про хабар», — написав Кот.

25 липня Селіванов знову з’явився у медіапросторі — дав інтерв’ю пропагандистам зі сміттярки «Риа ФАН», що належить Пригожину. Наплів туману про провокацію, влаштовану ворогами, яким допомагають специ із-за кордону. По суті ж нічого не сказав. І чи займає свою фейкову посаду — невідомо.

Ця історія водночас і звичайна, і дуже показова. До цивільних росіян, до спецслужбістів, які сьогодні приїхали «керувати» окупованими землями українського півдня, у Москви питань не буде. Цапами-відбувайлами будуть колаборанти — зрадники, які пішли на службу до росіян.