За вбивство 28-річного Руслана Руснака окупанти кинули на підвал майже все керівництво «поліції» Горностаївки на Херсонщині

Південь
Руслан Руснак. Фото: Facebook

За вбивство в листопаді 2023 року в селищі Горностаївка Каховського району Херсонщини незаконно затриманого 28-річного Руслана Руснака російські окупанти кинули на підвал майже все керівництво своєї так званої місцевої «поліції». Серед затриманих: Андрєй Полєвщіков, начальник «отдела МВД «Горностаевский», його заступник, начальник «уголовного розыска» і два «оперуповноважених». Такі жорсткі заходи окупанти були вимушені застосувати до своїх поплічників через те, що інформація про вбивство Руснака була розповсюджена правозахисниками по всьому світу.

Про це з посиланням на мешканців окупованого селища і російські телеграм-канали повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За словами мешканців Горностаївки, вони бачили як російські окупанти затримали начальника місцевого окупаційного відділу поліції Андрєя Полєвщікова і виводили його в кайданках. У селищі переповідають, що загалом загарбники відправили на підвал ледь не все керівництво цього відділу.

Більше деталей повідомив російський телеграм-канал ВЧК-ОГПУ. За його даними, «отдел МВД «Горностаевский» настільки прославився катуваннями незаконно затриманих цивільних людей, що його куратори 12 лютого 2024 року відкрили кримінальну справу за «перевищення службових повноважень».

Загалом до ізолятора помістили полковника Андрєя Полєвщікова, начальника «відділу поліції», його заступника, підполковника В. Мєркулова, капітана В. Плюхіна, начальника «уголовного розыска», майора А. Дєнісова, старшого оперуповноваженого «групи» з контролю за обігом наркотиків і старшого лейтенанта І. Пімєнова, старшого оперуповноваженого «групи» економічної безпеки та протидії корупції. Останній вже дав покази на всіх своїх колег – пише телеграм-канал.

ЦЖР повідомляв про призначення начальником окупаційного відділу поліції Горностаївки росіянина Андрєя Полєвщікова. Він уродженець Краснодарського краю, а до свого приїзду на Херсонщину очолював відділ поліції Октябрського району міста Томськ Сибірського федерального округу РФ.

Як відомо, 20 листопада 2023 року окупанти затримали в Горностаївці 28-річного Руслана Руснака, колишнього українського військового.  Пізніше його рідні дізналися, що Руслана російські загарбники закатували до смерті в перший же день у неволі, але повідомили про це близьким лише за тиждень. 

За словами мешканців Горностаївки, російські окупанти продовжують незаконно позбавляти волі цивільних людей. Більше трьох місяців вони незаконно утримують в полоні 23-річного Дениса Шума і 22-річних Івана і Антона Штепів. Їх позбавили волі ще в листопаді 2023 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter