В окупованих Новій Каховці і Таврійську на Херсонщині більше тижня немає електроенергії, водопостачання, опалення і зв’язку

Південь
Фото: Shutterstock і tavriysk.ks.ua

Мешканці окупованих Нової Каховки і Таврійської громади Каховського району Херсонської області більше тижня не мають електроенергії, водопостачання, опалення і зв’язку. Причиною цього стало знищення потужної підстанції, розташованої в Новій Каховці. З перебоями подається світло в сусідніх громадах – Каховській і Любимівській. Самі окупанти нічого не пояснюють людям і не говорять, коли збираються відновити подачу електроенергії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

З 13 лютого в Новій Каховці, Таврійську і сусідніх селах, що на Херсонщині, повністю відсутні електроенергія, водопостачання, опалення і зв’язок. Місцеві мешканці кажуть, що відновити подачу світла їм нібито обіцяють 18 лютого. Однак представники окупаційної влади обох міських громад нічого не пояснюють людям і не називають жодних дат, коли збираються все відновити.

«Електроенергія зникла в Новій Каховці ще 8-9 лютого, але по кілька годин на добу її включали. 13 лютого світло зникло повністю. А немає світла – немає води, немає опалення, бо воно у всіх людей автономне, немає зв’язку. Окупанти почали розвозити питну воду – дають її по 5 літрів на людину, але лише за наявності російського паспорта. Тож нема паспорта – нема води», – розповів ЦЖР Володимир Коваленко, міський голова Нової Каховки.

Електроенергія зникла після знищення потужної підстанції, яку мешканці Нової Каховки називають «Щорсівською», за назвою однієї з тамтешніх вулиць. Ця підстанція подавала електрику на великі місцеві промислові підприємства і кілька населених пунктів.

«Ця підстанція згоріла. Люди залишились без світла і води, вони жаліються, що почали псуватися продукти, бо розморозилися всі морозильники», – доповнив Микола Різак, начальник Таврійської міської військової адміністрації.

Самі окупанти востаннє повідомляли про перебої з електроенергією 11 лютого. За їхніми словами, напередодні був пошкоджений трансформатор у місті Каховка, внаслідок чого без світла залишились мешканці Каховської, Новокаховської, Таврійської і Любимівської громад. Водночас вони запевнили, що все змогли відновити і пообіцяли подати електроенергію всім людям.

Зараз у Каховській громаді світло є, перебої з ним тут були минулого тижня.

Як повідомляв ЦЖР, останнім часом російські окупанти часто обстрілюють і навіть підривають трансформаторні підстанції в прибережних населених пунктах лівобережної Херсонщини. В ніч на 21 січня 2024 року загарбники підірвали підстанцію у Великій Лепетисі Каховського району. А вранці 11 січня 2024 року російські військові розбили підстанцію поблизу села Первомаївка Верхньорогачицької громади. Чекати відновлення подачі електроенергії і водопостачання мешканцям цих громад довелося до тижня.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter