Відомий латифундист з Каховки Василь Мунтян зареєстрував свій бізнес в окупантів і дає їм користуватися своїм майном

Південь
Василь Мунтян, колаборант

Василь Мунтян, відомий латифундист з Каховки, що на Херсонщині, отримав російський паспорт, зареєстрував свій бізнес у окупантів і дає їм користуватися своїм майном. За таку співпрацю загарбники оголошують йому подяку. 

Про це з посиланням на окупаційні пабліки і власні джерела повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За даними з російського державного реєстру юридичних осіб, Мунтян Василь Леонідович, мешканець Каховки, 13 січня 1967 р. н., в жовтні 2023 року незаконно зареєстрував у окупантів аграрне ТОВ «Екотехпрогрес», директором і власником якого він є. В росреєстрі вказано, що Мунтян має російське громадянство, вочевидь, неправомірно отримане на тимчасово окупованій території. 

Крім того, окупанти висловлюють йому в своїх пабліках подяку за співпрацю. Зокрема, Василь Мунтян надає їм майданчик, транспортну вагову і інше майно в селі Чорноморівка Каховської громади. 

Василь Мунтян – відомий латифундист у Каховському районі. За даними українських реєстрів, він є також директором аграрних ПП «Фенікс і Ко» і ПП «Зорецвіт», директором і співвласником ТОВ «Алтанал-Агро» та інших.

«Василя Мунтяна добре знають у районі. Він багатьом людям давав гроші у борг. Але він з тих бізнесменів, яких цікавлять виключно гроші. В політику він не ліз і завжди був доволі непублічним», – сказали мешканці Каховки, знайомі з Мунтяном.

1 січня 2020 року в будинку Василя Мунтяна в центрі Каховки сталося резонансне вбивство 26-річного Володимира Чебукіна, що призвело до масштабних акцій протесту біля місцевого райвідділу поліції і суду.

В 2014 році Василь Мунтян викупив руїни літнього кінотеатру «Спартак» навпроти свого будинку в Каховці і обіцяв там збудувати сучасний оздоровчий комплекс з басейном. Однак свої зобов’язання він не виконав і за сприяння тодішнього керівництва Каховської міськради, які закрили очі на порушення умов договору купівлі-продажу кінотеатру, передумав і вирішив звести на цьому місці торгово-офісні будівлі з житловими приміщеннями. 

  • Як повідомляв ЦЖР, заочну підозру в державній зраді в умовах воєнного стану 24 жовтня 2023 року отримав 73-річний Володимир Ганжа, один із найбагатших латифундистів Херсонщини. Він – директор і власник агрофірми «Сиваш», власник цілого парку спецтехніки для елітного полювання, володар державної нагороди – медалі «За працю і звитягу», депутат Новотроїцької селищної ради Генічеського району від ОПЗЖ. За скоєний злочин йому світить довічне позбавлення волі і конфіскація всього майна. На ворога працює також його син і партнер по бізнесу, Володимир Ганжа-молодший.