10 років з конфіскацією. Ольга Бигар, гауляйтерка села Зелений Під на Херсонщині, про яку писав ЦЖР, отримала вирок суду

Південь
Ольга Бигар
Ольга Бигар, колаборанткаФото: соцмережі

Ольга Бигар, голова окупаційної адміністрації села Зелений Під Каховського району Херсонщини визнана винною в колабораційній діяльності. Вона заочно отримала 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про цю гауляйтерку ЦЖР писав не раз.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посланням на вирок Івано-Франківського міського суду від 18 березня.

Суд встановив, що 36-річна Бигар Ольга Михайлівна з села Зелений Під Каховського району Херсонщини добровільно стала співпрацювати з ворогом. Наприкінці серпня 2022 року окупанти «перейменували» це село в Красний Пєрєкоп і призначили її головою так званого «Краснопєрєкопського територіального управління».

Свідки підтвердили в суді, що Ольга Бигар активно допомагала окупаційним військам, забирала у односельців техніку і автомобілі та передавала її ворогу. Також вона проводила незаконний референдум у 2022 році, закликала людей брати в ньому участь і розселяла загарбників у житлових будинках.

Ольга Бигар причетна до відкриття незаконного паспортного столу в селі Зелений Під і видачі паспортів РФ мешканцям Зеленопідської громади. 

За скоєні злочини Ольгу Бигар заочно визнано винною в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. 

Вирок суду – 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також їй на 15 років заборонено обіймати будь-які посади в органах влади.

Про злочини Ольги Бигар (Пирогової) ЦЖР писав не раз. Зокрема, ми розповідали, що вона брала участь в розграбуванні розташованого в Зеленому Поді Каховського професійного аграрного ліцею, сільської ради і місцевих навчальних закладів. Зокрема, після її «візитів» з російськими військовими в усіх цих закладах зникли автомобілі і сільгосптехніка. 

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну Ольга Бигар працювала інспекторкою з охорони правопорядку Зеленопідської сільради. На цю посаду її запросили тодішня голова громади Галина Лобунько і місцевий дільничний Вадим Сафонов. 

Після захоплення лівобережної Херсонщини російські загарбники «ліквідували» в Зеленому Поді сільську раду і «приєднали» село до неіснуючого Каховського муніципального округу. 

  • Як повідомляв ЦЖР, спочатку в Зеленому Поді «хазяйнував» колаборант Микола Наумченко. Однак згодом його призначили гауляйтером села Костогризове в Зеленопідській громаді.