Андрію Харитонову, окупаційному директору Херсонського морпорту, повідомили підозру за вивезення краденого зерна

Південь
Колаборант Андрій Харитонов балотується від путінської "Єдиної Росії" до окупаційної Держдуми Херсонщини. Скріншот відео
Колаборант Андрій Харитонов. Скріншот відео

Андрій Харитонов, призначений окупантами «директор» Херсонського морського торговельного порту, про якого не раз писав ЦЖР, 19 березня отримав від Національної поліції підозру в пособництві державі-агресору. Він був причетний до вивезення близько 3 тисяч тонн ячменю, викраденого росіянами на Херсонському комбінаті хлібопродуктів.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

54-річний Харитонов Андрій Миколайович, уродженець і мешканець Херсона, 14 червня 2022 року призначений окупаційним директором захопленого окупантами державного підприємства «Херсонський морський торговельний порт». У вересні 2022 року гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо призначив Харитонова також тимчасовим адміністратором майна ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів».

Як встановили слідчі, наприкінці жовтня 2022 року Андрій Харитонов вивіз з території комбінату близько 3 тисяч тонн ячменю, що належали ТОВ «Пирятинський делікатес» і Westagro Trade Commodities LTD.

Злочин Харитонова кваліфіковано за ч. 1 ст. 111-2 КК України – пособництво державі-агресору. Йому світить від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про злочини Андрія Харитонова ЦЖР повідомляв не раз. Раніше він працював начальником ділянки плавзасобів «Херсонського суднобудівного заводу», що входить до об’єднання Smart Maritime Group олігарха Вадима Новинського. У 2015 році Харитонов балотувався до Херсонської міської ради від партії «Наш край», однак не був обраний.  

У 2023 році Андрій Харитонов скаржився на бездіяльність окупаційного міністерства транспорту Херсонської області. Він стверджував, що «Мінтранс» ігнорує всі потреби його підприємства і не бажає відновлювати інфраструктуру захоплених портів і портопунктів у Скадовську, Хорлах і Генічеську. Також Харитонов жалівся, що окупаційна установа «Херсон Автодор» самовільно зайняла частину портових об’єктів. 

У свою чергу окупанти обвинувачують Андрія Харитонова у махінаціях з майном, закупівлею товарів і послуг, а також у небажанні працювати. Вони скаржаться, що Харитонов разом зі своєю заступницею Тетяною Ясенчук виїжджають додому на Кримський півострів щочетверга, не очікуючи на завершення робочого тижня.