Окупанти обвинувачують Андрія Харитонова, «директора» Херсонського морпорту, в махінаціях і небажанні працювати

Південь
Колаборант Андрій Харитонов балотується від путінської "Єдиної Росії" до окупаційної Держдуми Херсонщини. Скріншот відео
Колаборант Андрій Харитонов, директор створеного окупантами підприємства «Херсонский морской торговый порт». Фото: скріншот відео

Російські окупанти обвинувачують свого ставленика Андрія Харитонова, директора незаконно створеного ними підприємства «Херсонский морской торговый порт» у махінаціях з майном, закупівлею товарів і послуг, а також у небажанні працювати. Вони скаржаться, що Харитонов разом зі своєю заступницею Тетяною Ясенчук виїжджають додому на Кримський півострів щочетверга, не очікуючи на завершення робочого тижня.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

На махінації і відсутність трудової дисципліни з боку 54-річного Андрія Харитонова, директора незаконно створеного підприємства «Херсонский морской торговый порт» скаржаться представники окупаційного «міністерства транспорту і розвитку транспортної інфраструктури Херсонської області».

За їхніми словами, Андрій Харитонов вдвічі, а то й втричі завищує вартість товарів і послуг, які замовляє очолюваний ним так званий порт. Крім того, він провів очищення русла річки Каланчак у Скадовському районі без укладання контракту з підрядною організацією і узгодження з окупаційним міністерством. Тільки на цих роботах Харитонов міг «намутити» 1,2 мільярда російських рублів – саме таку суму, за інформацією окупаційних пабліків, виділило на очищення річки Федеральне агентство водних ресурсів РФ.

11 грудня 2023 року Андрій Харитонов уклав з двома підприємствами договори оренди на приміщення за адресою: м. Скадовськ, вул. Мангубінська, 17, яке взагалі не передавалося окупаційному «Херсонскому морскому торговому порту». Ймовірно, Харитонов «віджав» це нерухоме майно без узгодження з російськими кураторами.

Однак чи не найбільше представників окупаційного міністерства обурює те, що Андрій Харитонов і його заступниця Тетяна Ясенчук звикли достроково завершувати робочий тиждень і їхати на вихідні до Криму.

Тетяна Ясенчук, колаборантка. Фото з соцмереж

«Харитонов і Ясенчук користуються територіальною віддаленістю Скадовська від Генічеська (де зараз розташований так званий головний адміністративний центр окупованої частини Херсонщини, – прим. автора) і відсутністю можливості організації належного контролю за їхньою діяльністю та вибувають через «АПП Армянськ» у четвер ввечері або в п’ятницю вранці. Причому робочий час враховується при нарахуванні їм зарплати», – скаржаться окупанти.

Відносини між керівництвом так званого «Херсонского морского торгового порта» і окупаційним Мінтрансом є натягнутими давно. Як повідомляв ЦЖР у 2023 році, Андрій Харитонов скаржився на бездіяльність цього «міністерства». Він заявляв, що відомство ігнорує всі потреби його підприємства і не бажає відновлювати інфраструктуру захоплених портів і портопунктів у Скадовську, Хорлах і Генічеську. Також Харитонов жалівся, що окупаційна установа «Херсон Автодор» самовільно зайняла частину портових об’єктів.

До свого переходу на бік ворога Андрій Харитонов працював начальником ділянки плавзасобів «Херсонського суднобудівного заводу», що входить до об’єднання Smart Maritime Group олігарха Вадима Новинського. У 2015 році Харитонов балотувався до Херсонської міської ради від партії «Наш край», однак не був обраний.  

Під час тимчасової окупації Херсону російським загарбникам так і не вдалося відновити роботу Херсонського морського торговельного порту. Причиною цього стало те, що підприємство розграбували самі військові РФ, а більша частина персоналу відмовилася співпрацювати з ворогом.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter