Колаборанта-керівника «Бердянськводоканалу» російські куратори звільнили, а в Україні заочно судитимуть

Південь
Олег Петров, екскерівник «Бердянськводоканалу» окупаційної адміністрації Бердянська і територія захопленого КП. Фото: соцмережі. Колаж: investigator.org.ua

Окупаційна влада Бердянська замінила на захопленому комунальному підприємстві «Бердянськводоканал» керівника-колаборанта на «варяга» з Росії.

За даними з російського держрєстру, 13 березня 2024 року на посаду  директора так званого «Муніципального унітарного підприємства «Бердянськводоканал» призначений Затішной Артьом Валєрієвіч з Краснодарського краю РФ. Раніше він ніколи не був керівником чи засновником юридичної особи. 

Росіянин керуватиме «націоналізоаним» КП замість бердянця Олега Петрова, який значився керівником з березня 2023 року. Петров – колишній начальник служби каналізаційно-насосних станцій та мереж,  добровільно зголосився на співпрацю з окупантами і обійняв посаду керівника захопленого «Бердянськводоканалу». 

На початку березня 2024 року Львівська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт за підозрою у колабораційній діяльності стосовно вже експсевдодиректора Олега Олеговича Петрова. 

Слідством встановлено, що обвинувачений, перебуваючи на псевдопосаді в тимчасово окупованому Бердянську, налагодив активну взаємодію з окремими представниками російських медіа. Протягом 2022-2023 років фігурант давав інтерв’ю, де висвітлював діяльність окупаційної адміністрації, які в подальшому розповсюджувались на багатотисячних проросійських Telegram-каналах. 

Санкцією ч.6 ст.111-1 Кримінального кодексу України, за якою обвинувачується Петров, передбачається покарання позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої. 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter