Окупанти облаштували катівню в будинку культури села Одрадівка на Херсонщині, де утримують викрадених людей

Південь
Будинок культури в с.Одрадівка, в підвалі якого окупанти облаштували катівню. Фото: Wikimapia

Російські загарбники облаштували катівню у підвалі будинку культури села Одрадівка Новотроїцької громади Генічеського району на Херсонщині. В ній вони утримують незаконно позбавлених волі цивільних людей – зокрема, звезених з Каховського району.

Про це повідомили власні джерела Центру журналістських розслідувань.

Інформацію про катівню в селі Одрадівка і утримуваних там людей ЦЖР розповів наш читач з Херсонщини, який попросив не вказувати його імені.

«Росіяни облаштували катівню для затриманих у підвалі будинку культури в Одрадівці. Його площа дуже велика і є достатньо кімнат, де хлопців тримають по одному. Деяких із них дуже сильно катують і примушують до співпраці», – розповів він.

За його словами, в цій катівні окупанти утримують цивільних полонених, про яких раніше повідомляв Центр журналістських розслідувань. У підвалі утримують Олексія Грінька, викраденого 22 березня цього року в селищі Любимівка Каховського району, та Олександра Герчаковського, викраденого 14 березня в Каховці. Там же знаходяться Денис Шум, Іван і Антон Штепи, викрадені в селищі Горностаївка ще в листопаді 2023 року.

Цивільні полонені Олексій Грінько, Олександр Герчаковський та Денис Шум, яких окупанти утримують у катівні в с.Одрадівка. Фото з соцмереж

Відомо, що в підвалі будинку культури окупанти утримують ще одного жителя Горностаївки, прізвище якого наразі встановити немає можливості. 

ЦЖР вдалося зв’язатися з мешканцями Одрадівки і сусідніх сіл Новотроїцької громади. Вони підтвердили інформацію про те, що будинок культури росіяни перетворили на катівню.

«Знаю, що в нашому будинку культури в Одрадівці є підвал, до якого російські військові звозять «неблагонадійних» людей. Їх там катують. Росіяни вже не раз погрожували відправити туди на підвал інших людей, якщо їм щось не сподобається», – розповіли співрозмовники ЦЖР в окупації.

За їхніми словами, в самому будинку культури села Одрадівка також постійно перебувають російські військові. 

Будинок культури в Одрадівці – величезний. Це наслідок гігантоманії совєтських чиновників і Віталія Сторчака, багаторічного голови колишнього місцевого колгоспу «Степовий». Під час окупації лівобережної частини Херсонщини Віталій Сторчак перейшов на бік ворога. Він помер 14 березня 2024 року у віці 92 років.

З ворогом співпрацює його син Олександр Сторчак, колишній сільський голова Одрадівки і депутат Новотроїцької районної ради в 2015-2020 роках.

Як повідомляв ЦЖР, Олександр Сторчак, 1973 р. н., став головою окупаційної адміністрації Одрадівки. Він займався проведенням незаконного «референдуму» і всіх «виборів» окупантів. Сторчак-молодший організовує пропагандистські заходи і здає російським спецслужбам людей з проукраїнською позицією.

Одрадівка відома тим, що в січні 2023 року з цього села російські окупанти показово-примусово видворили кількох місцевих мешканців за «проукраїнську пропаганду і супротив роботі окупаційної адміністрації».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter