Через проблеми з водою окупанти забороняють мешканцям лівобережної Херсонщини садити і поливати городи

Південь
Гауляйтер Роман Назаров на прізвисько «Муха» біля водяної свердловини у селі Малокаховка на Херсонщині. Фото з соцмережі

Російські окупанти забороняють висаджувати і поливати городи мешканцям громад, розташованих на узбережжі колишнього Каховського водосховища на лівобережній Херсонщині. Загарбники визнали свою нездатність вирішити проблему з водопостачанням, тому вони вже суттєво обмежили подачу води в регіоні.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Про заборону висаджувати і поливати городи ЦЖР розповіли мешканці села Малокаховка Каховської громади на Херсонщині. За їхніми словами, окупанти вимагають прожити цей рік без городів через проблеми з водопостачанням. Росіяни попереджають, що дозволять використовувати не більше 2 кубометрів води на людину в місяць – а це майже вдвічі менше за українські норми при нарахуванні субсидії на водопостачання. І це при тому, що кількість населення внаслідок російської збройної агресії тут зменшилася в рази.

«Вода зараз у Малокаховці подається на кілька годин на добу. Прийняти душ і включити пральну машину можливо лише після півночі – біля 1-2 години ночі. Посудомийні машини ж не вмикаються взагалі, це зараз абсолютно зайва річ у домі, хто їх має», – сказали мешканці села.

Схожа ситуація – в сусідніх громадах. У них окупанти теж подають воду за графіком і просять людей нічого не висаджувати на своїх городах.

«Нам кажуть, що росіяни забезпечать нас і овочами, і зеленню. Але вони ж не будуть робити це кожного дня і задарма. А де взяти гроші на ті ж томати, кріп і петрушку? Ми ж завжди щось вирощували біля свого будинку. Як тепер прожити без усього цього?», – сказали мешканці Каховського району.

Самі ж окупанти постійно нагадують у своїх пабліках графіки використання води для поливу. Приміром, у Каховській громаді вони дозволяють поливати городи тільки вночі – з 23.00 до 5 години ранку. Вдень – з 11.00 до 14.00 – дозволено поливати лише невеликі прибудинкові ділянки і клумби з квітами.

Важким залишається питання з водою в селі Малокаховка. Місцевий гауляйтер Роман Назаров на прізвисько «Муха» стверджує, що всі зусилля окупантів з поглиблення наявних тут свердловин не дають жодних результатів: води немає.

Як повідомляв ЦЖР, голова окупаційної адміністрації Каховської громади Павло Філіпчук звинуватив у перебоях з водопостачанням у східній частині міста, а також у сусідніх селах Малокаховка, Василівка і Любимівка окупаційний водоканал Херсонської області. За словами гауляйтера, тут досі не пробурені і не введені в експлуатацію нові свердловини.

Як відомо, для вирішення проблеми з водопостачанням у прибережних населених пунктах Каховського району загарбники збиралися бурити нові глибші свердловини. Після підриву ними Каховської ГЕС і знищення Каховського водосховища рівень води в наявних свердловинах впав, а в деяких селах вода в них узагалі зникла. Від нестачі води особливо потерпають мешканці Любимівки і Василівки, однак окупанти заявляють, що вирішити цю проблему поки не можуть.

Бурінням артезіанських свердловин у Каховському районі займається незаконно створене російськими загарбниками підприємство «Черноморнефтегаз» з окупованого Криму.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter