На КПВВ «Каланчак» 15 людей із Криму звернулись за медичною допомогою через хімічне забруднення довкілля

Крим

15  громадян, які прибули із  території окупованого Криму через КПВВ «Каланчак», повідомили українським прикордонникам, що потребують лікування внаслідок викидів з заводу «Кримський титан» в Армянську. Про це Центру журналістських розслідувань повідомив помічник начальника Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов.

«Прикордонники надають допомогу усім громадянам, які рятуються від екологічної небезпеки, створеної на окупованій території. Вже 15 громадян перетнули адмінмежу з Кримом через КПВВ «Каланчак». Їх прикордонники пропустили в спрощеному порядку», – повідомив підполковник Іван Шевцов.

За його словами, біля КПВВ «Каланчак» постійно чергує карета швидкої допомоги та розгорнутий пункт Державної служби з надзвичайних ситуацій. При цьому бажаючих перетнути адмінмежу через КПВВ «Чаплинка» за дві доби не було. 

Іван Шевцов також повідомив, що п’ятеро військовослужбовців ДПСУ, які постраждали внаслідок хімічного забруднення на КПВВ і були направлені до Одеського військового госпіталю, отримали лікування і перебувають у задовільному стані. 

Помічник начальника Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов Фото: investigator.org.ua

«Завтра вони мають здати повторні аналізи. У понеділок лікарі повідомляють про їх результати і, сподіваємось, що військовослужбовців випишуть з госпіталю», – розповів Іван Шевцов. 

Як повідомлялось, КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка» увечері 6 вересня тимчасово призупинили роботу після виявлення ознак хімічного отруєння у 37 українських прикордонників, які несли службу на найближчому до заводу «Кримський титан» та його кислотонакопичувачів пропускному пункті. 

Прикордонники продовжують нести службу на закритих КПВВ, проте пропуск транспортних засобів здійснюється лише в екстрених випадках та у разі крайньої необхідності, повідомляє ДПСУ. При цьому в”їзд на вільну територію України з окупованого Криму для громадян, які постраждали від хімічного забруднення, відкритий. КПВВ «Чонгар»» працює у штатному режимі на в”їзд і виїзд.

На КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінмежі з Кримом розгорнуті намети Держслужби з надзвичайних ситуацій та надається медична допомога громадянам, які постраждали від хімічних викидів заводу «Кримський титан» у Армянську.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликає без нагальної потреби не відвідувати заражені території півострова.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям,  завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).