На КПВВ з Кримом встановлять намети і надаватимуть меддопомогу постраждалим від викидів на заводі «Кримський титан»

Новини

На контрольно-пропускних пунктах «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованими територіями АР Крим і м. Севастополя будуть розгорнуті наметі державної служби з надзвичайних ситуацій та буде надаватись медична допомога громадянам, які постраждали від хімічних викидів заводу «Кримський титан» у Армянську. Урядовці закликають без нагальної потреби не відвідувати заражені території півострова. 

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Юсуф Куркчі, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщенних осіб України.

За його словами, до розгортання наметів ДСНС чергування для надання допомоги постраждалим від хімічної викидів, які перетинають адмінкордон з окупованим Кримом,  нестимуть бригади швидкої допомоги.

«Наші громадяни, які їдуть із окупованого Криму, скаржаться на погіршення самопочуття – печуть очі, затруднене дихання. Щойно спілкувався із головою Херсонської ОДА  Андрієм Гордєєвим. Прийнято рішення про розгортання на КПВВ наметів Держслужби з надзвичайних ситуацій, де людям буде надаватись необхідна медична допомога. До їх розгортання чергуватимуть бригади швидкої допомоги», – сказав  Куркчі.

Він також повідомив, що громадянам, які прямують до тимчасово окупованого РФ Криму, будуть пропонуватись засоби захисту – марлеві маски. При цьому заступник міністра радить без нагальної потреби не відвідувати Крим.

«Якщо немає нагальної потреби – краще відкласти поїздку до ТОТ Криму. Принаймні, до з”ясування справжніх причин, джерела і характеру зараження  довкілля внаслідок виробничої діяльності титанового заводу. Наразі у Херсонській області працює спеціальна урядова робоча група, відібрані зразки повітря і грунту, чекаємо на результати аналізів», – повідомив Юсуф Куркчі.

Фото: ДСНС

Як повідомив Центру журналістських розслідувань Віктор Вакараш, заступник міністра екології та природних ресурсів України, 6 вересня спеціальна міжвідомча робоча група розпочала перевірку екологічного стану прикордонних з окупованим Кримом районів Херсонщини. Робоча група створена за розпорядженням прем’єр-міністра України.

Фото: ДСНС

Після хімічних викидів з кислотонакопичувача заводу «Кримський титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, які спричинили погіршення стану здоров”я мешканців Армянська, підприємство не зупинило роботу, як заявляли чиновники Криму і РФ.  Із труб підприємства, що виробляє диоксид титану йде дим, печі зупинять лише за тиждень.

Помічник начальника Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов повідомив Центру журналістських розслідувань, що з 2 вересня прикордонники Херсонського прикордонного загону, які несуть службу на межі з окупованим Кримом, кожного дня фіксують наявність отруйних хімічних речовин в повітрі в Чаплинському та Каланчацькому районах Херсонської області внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

Комісія Херсонської обласної екоінспекції у п’ятницю, 31 серпня, розпочала на адмінкородні з окупованим Кримом перевірку загрози потрапляння небезпечних речовин на територію Херсонської області.  

У розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що розташований в окупованому Криму завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа скидає відходи в відстійники у Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок, виправдовуючись зупинкою виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям завозить через закритий порт Керчі український ільменіт.

За версією української розвідки, причиною хімічних викидів стало попадання снарядів в технологічні ємності під час тренувань підрозділів збройних сил РФ.