В Херсоні вшанували пам’ять Амет-Хана Султана

Життя

25 жовтня в Херсоні кримські татари вшанували пам’ять льотчика, учасника Другої світової війни і двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана.

Як повідомив Центру журналістських розслідувань голова Херсонського міського меджлісу Ібрагім Сулейманов, активісти вшанували пам’ять 7 героїв.

«У цьому році прийшло 11 осіб, це було спонтанно, кожен розповів, що знає про нього або про його родину. Взагалі кримських татар не багато, і кожен п’ятий має до Амет-Хана Султана якесь відношення. Згадали, як несправедливо тоді поставилися до кримських татар. Уявіть, що двохсоттисячний народ, серед якого багато визнаних і ще більше не визнаних героїв, і всіх їх назвали зрадниками. Зараз зрозуміло, що це була брудна політика. Хоча в Росії до цих пір намагаються з нафталіну дістати цю тему і знову про це говорять”, – повідомив він.

Фото: Центр журналістських розслідувань

 Відзначимо, що пам’ять Амет-Хана Султана вшанували у багатьох містах України, в тому числі і в окупованому Криму.

Фото: Центр журналістських розслідувань

Нагадаємо, Амет-Хан народився 25 жовтня 1920 року у селищі Алупка, в той час це був Ялтинський повіт, Таврійська губернія.

30 червня 1945 за успішне проведення 603 бойових вильотів і 30 збитих літаків він був удостоєний звання двічі Героя Радянського Союзу. Амет-Хан був єдиним радянським льотчиком, випробував більше 50 типів літальних апаратів. Помер герой 1 лютого 1971.