Виплати для ВПО: що змінилось у 2024 році

Життя
Фото: facebook.com/khersoncouncil

З 1 січня не передбачено змін щодо отримання допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб. Тож суми, які вони можуть отримати, не змінилися. Однак влітку перелік категорій ВПО, які мають право на виплати, скоротили.

Про це пише видання ZN.UA.

Який розмір допомоги ВПО з 1 січня 2024 року

Допомога ВПО призначається на шість місяців на сім’ю, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї у такому розмірі:

для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень;
для інших осіб – 2000 гривень.

Заява про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам подається одним із членів сім’ї:

структурному підрозділу з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві державної (військової) адміністрації;
виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради;
уповноваженій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради чи центру надання адміністративних послуг за місцем обліку внутрішньо переміщеної особи із використанням функціоналу Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (за технічної можливості) та електронних систем Мінсоцполітики.

Також це можна зробити через додаток «Дія».

Допомога призначається ВПО:

які перемістилися (повторно перемістилися) з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації;
у яких житло зруйноване або непридатне для проживання та інформація про яке внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації проти України або щодо якого подано документальне підтвердження органом місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Допомога також призначається дитині, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Хто може продовжити отримання допомоги у 2024 році

Відповідно до змін, запроваджених постановою Кабміну №709 від 11.07.2023 р, всі отримувачі допомоги на проживання ВПО були умовно поділені на дві групи:

ті, які отримували допомогу до 1 серпня 2023;
ті, які звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня 2023 вперше.

Тобто, ВПО, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, зможуть отримувати її до 31 січня 2024 р.

Продовження виплат стосується виключно ВПО, які вперше звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня 2023 р. і належать до особливо вразливих категорій. При цьому, звертатися за таким продовженням не потрібно, все відбувається автоматично.

До особливо вразливих категорій ВПО віднесено, зокрема:

осіб працездатного віку, які доглядають за дітьми до досягнення ними шестирічного віку (включно);
громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядають за ними;
осіб з інвалідністю;
громадян, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або дітьми з інвалідністю віком до 18 років, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
неповнолітніх та малолітніх дітей, які прибули без супроводу законного представника тощо.

Нагадаємо: