Що треба знати переселенцям працездатного віку про призначення допомоги ВПО – пояснюють юристи

Життя
Фото: facebook.com/MReintegration

В Україні з 1 грудня 2023 року внесені зміни до порядку виплати допомоги на проживання ВПО. Однією з найсуттєвіших новел є зміна підходів до одержання допомоги працездатними особами. Зокрема, переселенці, які не працюють без причини, мають посприяти своїй зайнятості протягом трьох місяців із дня призначення виплат.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для ВПО», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Так, з 1 грудня 2023 року непрацююча особа працездатного віку протягом трьох місяців з дня призначення допомоги повинна сприяти своїй зайнятості.

Це означає, що протягом перших трьох місяців отримання допомоги ВПО повинна:

працевлаштуватися,
або зареєструватися як ФОП,
або стати на облік як фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність (стосується, до прикладу, адвокатів, нотаріусів, приватних виконавців тощо),
або подати заяву для отримання допомоги на здобуття економічної самостійності (наприклад, мікрогранту, гранту на створення або на розвиток власного бізнесу, ваучера на навчання тощо), або зареєструватися в Центрі зайнятості як безробітна.

Водночас, зайнятою вважається також особа працездатного віку, яка хоч і не працює формально, але:

доглядає за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (включно);
має трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядає за ними;
виховує малолітню дитину, що навчається онлайн, що підтверджено документально і фактичним місцем проживання/перебування цієї особи є території, включені до переліку територій, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій, затвердженого Мінреінтеграції;

Далі вказані підстави, за якими особа вважається зайнятою, але вони можуть стосуватись лише одного з членів сім’ї. Тобто, батько і мати не можуть одночасно посилатися на одну з цих підстав:

доглядає за дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, що підтверджується документально;
є особою з інвалідністю I чи II групи;
є особою, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку;
є особою, яка надає соціальні послуги з догляду, що підтверджується документально;
є студентом, який навчається за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти.

Юристи нагадують, що ВПО, які не сприяли своїй зайнятості протягом перших трьох місяців отримання допомоги, втратять право на виплати після закінчення цих трьох місяців.

Нагадаємо: