Перевірка фактичного проживання ВПО: як переселенцю не втратити допомогу

Життя
Фото: facebook.com/MReintegration

Юристи пояснили, яким чином відбувається перевірка фактичного проживання внутрішньо переміщених осіб, яка проводиться з серпня минулого року, та як переселенцю її пройти, щоб не втратити право на виплати.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для ВПО», створений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Юристи нагадали, що починаючи з 1 серпня 2023 року органами Нацсоцслужби проводяться перевірки фактичного проживання ВПО.

Вони не здійснюється спонтанно – для її проведення необхідні підстави. Такими підставами можуть бути повідомлення інших осіб про зміну переселенцем місця проживання, інформація з автоматизованих реєстрів тощо.

Як відбувається процедура перевірки ВПО

  1. Після виявлення підстав для перевірки керівник (заступник керівника) територіального органу Нацсоцслужби приймає рішення про проведення такої перевірки.
  2. Не менш ніж за 2 календарні дні внутрішньо переміщену особу повинні повідомити про проведення перевірки. Тобто, вам або зателефонують, або ж зв’яжуться за допомогою іншого доступного засобу, який забезпечує фіксацію повідомлення або виклику.
  3. Протягом 10 робочих днів з моменту винесення такого рішення працівниками Нацсоцслужби проводиться фактична перевірка ВПО. Якщо під час повідомлення про проведення перевірки ви повідомили про свою відсутність у зв’язку з перебуванням у родичів, у відпустці тощо – перевірка відкладається на 2 тижні.
  4. У разі відсутності ВПО під час проведення перевірки за фактичним місцем проживання/перебування, посадові особи, які провели перевірку, складають відповідний акт та в цей же ж день інформують цю особу телефоном або іншим засобом зв’язку, який забезпечує фіксацію повідомлення або виклику, про необхідність у строк до 14 робочих днів прибути до органу соціального захисту населення за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації.
  5. Якщо отримувач виплат протягом 30 календарних днів після проведення перевірки не прибув до органу соціального захисту населення, орган соціального захисту населення приймає рішення про тимчасове припинення надання допомоги з наступного місяця, про що обов’язково повідомляє ВПО у доступний спосіб.

У разі наявності обґрунтованих причин відсутності (наприклад, службове відрядження, хвороба, смерть членів сім’ї тощо) отримувача виплат за місцем проживання/перебування протягом 30 календарних днів після проведення перевірки він має подати органу соціального захисту населення заяву про поновлення виплати допомоги з підтвердними документами.

Юристи нагадують, що законодавством передбачене постійне інформування особи про те, що відбувається – від повідомлення про проведення перевірки до сповіщення про тимчасове припинення допомоги і обов’язковість проходження ідентифікації для її відновлення та продовження.

Нагадаємо: