Підозри Лієву та Нахкуру – лише перший крок очищення. Доки саботажники та корупціонери не будуть вичищені, нам і далі буде дуже складно здійснювати ефективні закупівлі зброї для ЗСУ

Думки
Вчора правоохоронці вручили підозри Олександру Лієву та Тоомасу Нахкуру – екс- та діючому керівнику ДВТП МОУ. Міністерство оборони сприяло Нацполіції та СБУ у викритті зловмисників, пише у Facebook Дарія Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції.

Департамент військово-технічної політики в міністерстві Резнікова здійснював всі закупівлі зброї в країні. Тобто опрацьовував на основі запиту потреби від Генерального Штабу комерційні пропозиції від постачальників, здійснював переговори з ними про ціну, якість, час поставки, підписував контракти. Перевіряв надійність постачальників, здійснював оплати, приймав товари.
 
Рівно рік тому ми в Центр Протидії Корупції писали, що керує департаментом Александр Лиев, котрий колись пікетував ЗСУ в Криму та співпрацював з окупаційною владою Криму в 2014. Деталі про Лієва розслідували також головна редакторка ЦЖР Valentyna Samar та журналістка Yanina Sokolova
 
Після наших публікацій та публічного розголосу рік тому Лієв пішов з посади в МОУ.
Замість нього керувати департаментом призначили Тоомаса Нахкура, котрий продовжив схеми Лієва.
На жаль, Нахкур залишився при посаді в ключовому департаменті вже за нового керівництва МОУ попри наші попередження.
 
Добре, що тепер одіозний чиновник перебуває під слідством. Сподіваюся, він буде негайно відсторонений від посади.
Хоча частина збройних контрактів вже перейшла до Агентства з оборонних закупівель МОУ, ДВТП досі здійснює критичну функцію – опрацьовує старі збройні контракти. А це означає зокрема ризик виплати грошей на прокладки без надходження зброї та іншого обладнання. Цей департамент на основі запиту потреб від ГШ має пропонувати, яке збройне обладнання найкраще нам підійде для посилення оборонних спроможностей. Також досі департамент укладає контракти на ДКР – це дослідницько-конструкторські роботи, в рамках яких держава замовляє послугу якихось інноваційних оборонних розробок. Тобто, в руках Лієва, а потім і Нахкура, було вирішення долі контрактів на інновації в зброї. Вочевидь вигравали ці контракти переважно державні підприємства із застарілими сумнівними інноваційними рішеннями.
 
І наостанок – ДВТП здійснює міжнародну військово-технічну спрівпрацю, тобто проводить переговори з міжнародними партнерами про посилення певних оборонних спроможностей та постачання зброї.
 
Підозри Лієву та Нахкуру – це важливий, але лише перший крок очистки та перезапуску ДВТП. Доки в цьому департаменті не з’являться порядні професійні люди, а саботажники та корупціонери не будуть вичищені, нам і далі буде дуже складно здійснювати ефективні закупівлі зброї для ЗСУ.