Олександр Лієв про держзакупівлі Міноборони і «референдум» у Криму ІІ Гопстоп кримських зрадників

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 07 лютого 2023 року.

Сьогодні у програмі — про новий розбій кримських гауляйтерів, які давно підбирались до маєтків і компаній українських олігархів у Криму, і от тепер велика війна дала їм можливість додерибанити те, що раніше було не по зубах.

З 1 лютого розпочалася нова хвиля фейкової «націоналізації» в окупованому Криму. Під її виглядом місцеві зрадники забирають майно, що належить українським великим бізнесменам. Це санаторії, пансіонати, вілли і землі на березі моря. Під експропріацію потрапили понад 500 об’єктів, деякі з яких належать Ігорю Коломойський та Ринату Ахметову, кримське майно яких почали дерибанити ще у 2014 році, а також іншим українцям, на майно яких поклали око кримські гауляйтери та російські зайди. Ці дії є воєнним злочином, оскільки майно цивільних осіб окупанти можуть використовувати виключно для військової потреби, а не для привласнення або продажу. Сюжет Микити Панасенка.

***

Сьогодні маємо велике і непросте інтерв’ю із Олександром Лієвим, ексміністром курортів і туризму Криму, який з літа минулого року виконував обов’язки керівника департаменту Міноборони із закупівель озброєння. Лієв залишив свою посаду на хвилі викриттів високопосадовців Міноборони у закупівлях продовольства для військових, а також оприлюднення Центром протидії корупції інформації про ймовірну проросійську діяльність самого Лієва у минулому.

Корупційний скандал, викликаний розслідування Юрія Ніколова і Дзеркала тижня про закупівлю харчів для армії за завищеними цінами за контрактами на 13 мільярдів гривень, вилився у відставки заступника міністра Шаповалова та керівника департаменту держзакупівель Хмельницького, які були взяті під варту і отримали підозри у розтраті коштів на закупівлі для армії.

Як відомо, приводом для відставки Лієва стала колонка голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна в УП, де були викладені факти ймовірної проросійської та корупційної діяльності Олександра Лієва до і після 2014 року. Серед іншого, в блозі Шабуніна використані і публікації ЦЖР минулих років.

Викриття, відставки і арешти топчиновників міністерства оборони мало не призвели до відставки міністра Олексія Резнікова. Але її відтермінували, мовляв, не на часі: попереду — Рамштайн, ймовірний наступ росіян, та інші ризики. Хоча, цілком може бути, що наразі просто не вистачає голосів нардепів для рокировок в уряді. Тож Резніков тепер у підвішеному стані — за яйця по 17 гривень за штуку і картоплю за 22 гривні за кілограм. не тільки, звісно ж.

Олександр Лієв у коментарях до посту головної редакторки ЦЖР Валентини Самар запрошував журналістів національних ЗМІ та антикорупційних діячів до інтерв’ю, обіцяючи дати відповіді на усі питання. За словами Валентини Самар, за час скандалу вона вже мала тривалу розмову з Олександром, але не під запис, тобто, це була приватна розмова, і її зміст вона не розголошувала.

Сьогодні розмова вже буде публічною. Як каже Валентина Самар, її мета — скласти повну достовірну картину подій, у яких брав участь Олександр Лієв, бо у ній не вистачає декількох пазлів. А відтак цими даними можна маніпулювати, трактуючи кожен на свою користь.