Гроші – «пітерським», війна – палацам

Публікації
Ханский дворец в Бахчисарае Фото: terra-z.com

Новий тендер на розробку науково-проектної документації з ремонтно-реставраційних робот у Ханському палаці в Бахчисараї виграло ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу. Ця компанія – новий фаворит багатомільйонних тендерів на «реставрацію» об’єктів культурної спадщини, незаконно привласнених Росією в анексованому нею Криму. І, водночас, – кандидат у санкційні списки РНБОУ та  фігуранти кримінального провадження. 

Раніше роботи у палацовому комплексі проводили фірми без відповідних дозволів та експертиз – сімферопольський проектувальник ТОВ «Кірамет» та ТОВ «Корпорація АТТА Груп» з Москви. Під виглядом протиаварійних фактично здійснювались неякісні і нефахові реставраційні роботи, які знищували пам’ятку кримськотатарської палацової архітектури – зокрема, автентичні дубові балки та черепиця вже втрачені.

У мережі циркулюють непідтверджені повідомлення, що «АТТА Груп» йде з палацу, а «Меандр» не лише розроблятиме науково-проектну документацію (НПД), а й виконуватиме ремонтно-реставраційні роботи.

Ні, руйнівники Хан-Сараю не пропадуть! «АТТА Груп» реставруватиме меморіальний комплекс «Аджимушкай» в Керчі, особняк Дінцера у Сімферополі та готує НПД для реставрації караїмської кенаси у Сімферополі. За даними порталу держзакупівель РФ, корпорація отримала в Криму підряди на загальну суму у 115 млн рублів. ТОВ «Кірамет» має діючі контракти з «казенным учреждением «Крымнаследие» на розробку НПД для реставрації кенас на Чуфут-Кале та гробниць Ханського палацу в Бахчисараї, а також на обстеження та оцінку граничної вартості робіт зі збереження будинку Айвазовського в Феодосії. Загальна сума контрактів – 96 млн рублів. Але зараз не про них.

«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Поки багатостраждальний палац чекає на новий етап незаконної варварської «реставрації», познайомимось із пітерським «Меандром» ближче, адже ця компанія стала фаворитом реставраційних тендерів у Криму.

Перш за все,  маємо парадокс: у реєстраційних даних компанії, що розроблятиме НПД та, ймовірно, виконуватиме реставраційні роботи на кримських об’єктах культурної спадщини, немає даних про види діяльності із реставраційних чи відновлювальних робіт, лише різного роду будівельні та їм супутні. Немає в ЕГРЮЛ і даних про наявність відповідних ліцензій. Однак сама ліцензія на право діяльності зі збереження об’єктів культурної спадщини є – її скан  викладений на сайті компанії. Вона чинна, про що свідчить запис у відповідному Реєстрі міністерства культури РФ, яке їх і видає.

Серед вивішених на сайті ліцензій є і одна особлива – ліцензія на здійснення робіт «з використанням відомостей, що містять державну таємницю». Тобто, «Меандр» користується особливою довірою російської влади.

Фото meander-group.ru

У Росії ТОВ «Меандр» вважається лідером петербурзького ринку реставраційних робіт – за захмарними сумами отриманих контрактів. З 2013 року компанія, що називається, з нуля наростила портфель держзамовлень до 8,5 мільярдів рублів! 

«Меандр» також отримав  численні підряди в анексованому Криму і реставрує Генуезьку фортецю, «Мечеть і медресе» та «Комплекс монастиря Сурб-Хач» в Старому Криму, «Садибу Палласа» і «Будинок офіцерських зборів 51-го піхотного Литовського полку» в Сімферополі; Лівадійський палац, будинок письменника Антона Чехова та Ластівчине гніздо в Ялті. Останнє замовлення, до речі, за твердженням росЗМІ,  «Меандр» за сприяння чиновників «віджав» у іншої пітерської компанії – ТОВ «Коринф».

Фото investigator.org.ua

Окрім розробки НПД з реставрації корпусів Хан-Сараю (два контракти вартістю 70,4 та 66,6 млн рублів), ТОВ «Меандр» відхопило чимало інших контрактів від «государственного казенного учреждения «Крымнаследие», яке займається проведенням тендерів та аукціонів з незаконної реставрації об’єктів кримської архітектурної спадщини.

Наприклад, ТОВ «Меандр» виконує «першочергові протиаварійні роботи» на сумнозвісних Мітридатових сходах у м. Керч. Виконує вже другий рік поспіль, причому сума минулорічного контракту склала 166 млн рублів, а у 2018 році – 125 млн рублів.

Ще більше отримає «Меандр» завдяки контракту з розробки НПД та виконання першочергових протиаварійних виробничих робот у комплексі споруд Воронцовського палацу в Алупці – 367 млн рублів. Тобто, схема «першочергових протиаварійних», за допомогою якої сплюндрували Ханський палац, тепер торкнеться ще однієї перлини Криму і України, палацово-парковий ансамбль якої має статус історико-архітектурного заповідника. Але не в Росії.

Воронцовський палац, Алупка Фото                          Yuriy Buriak/pizzatravel.com.ua

Та найсмачніше замовлення пітерські отримали від іншої кримської установи – так званої «Служби капітального будівництва Республіки Крим». У самому центрі Сімферополя, позаду будівлі Верховної Ради Криму, на місці знесеного окупантами Театру ляльок ТОВ «Меандр» будує «Кримський державний центр дитячого театрального мистецтва». Ціна питання – 930 млн рублів, майже 360 млн із яких компанія вже отримала.

Тобто, один контракт на зведення дитячого театру перевищив сумарну вартість усіх «реставраційних» контрактів ТОВ «Меандр» з «Крымнаследием» – 800 млн рублів. Таким чином пітерська компанія за сумою контрактів у Криму підбирається до відмітки у два мільярди рублів! І це лише за два роки! 

До того ТОВ «Меандр відмітилося у Севастополі. Там у 2016 році воно отримало контракт вартістю 112 млн рублів на реставрацію та пристосування будівлі колишнього кінотеатру «Україна». Цей контракт супроводжували скандали: як пише севастопольське інтернет-видання «ФорПост», ТОВ «Меандр» почало  роботи ще до того, як відбувся конкурс та був визначений підрядник. Видання вказує на те, що реставрацію колишнього кінотеатру контролювало керівництво російського міністерства культури на чолі з міністром Володимиром Мединським.

У 2018 році «Меандр» отримав контракт на будівництво та реставрацію об’єктів  Меморіального комплексу пам’ятників оборони Севастополя 1854-1855 гг. «Історичний бульвар» – на суму 433 млн рублів.

Загалом, левову частку контрактів ТОВ «Меандр» отримує від російських державних установ, що входять до структури міністерства культури РФ. При тому що ТОВ «Меандр» користується прихильністю Міністерства культури, спеціалісти нарікають на якість реставраційних робот у виконанні компанії. Наприклад, ТОВ «Меандр» двічі вигравало тендери на реставрацію веж Виборзького замку. В результаті діяльності компанії було знищено автентичні металеві сходи у вежі Олафа і замінено на монолітний залізобетонний каркас.

Хто ж володіє такою фартовою на тендерах та успішною в останні кілька років компанією? За даними ЕГРЮЛ, засновником ТОВ «Меандр» є одна людина – Єлєна Завадская. Вона ж сама ним і керує. Причому, генеральним директором ТОВ вона стала у 2015 році, а власницею – у квітні 2017 року (до неї власником був Андрій Кузін, який до 2016 року ділив «уставник» фірми з Людмилою Логіновою). Отже, Завадская отримала повний контроль  у компанії під час особливо стрімкого підйому на державних підрядах, в тому числі – в окупованому Криму. Однак повірити, що саме ця молода жінка і є кінцевим бенефіціаром мільярдних контрактів, важко. Версії у російських і кримських ЗМІ одноманітні – міністр Мединський. 

Єлєна Завадская, генеральний директор ТОВ «Меандр» Фото: nlr.ru

Отже, що ми бачимо? Компанія має 176 контрактів на загальну суму 8,5 млрд рублів, причому левова частка цих контрактів стосується реставрації, ремонту чи будівництва об’єктів, що так чи інакше відносяться до сфери відповідальності міністерства культури РФ. Ці об’єкти, зокрема в окупованому Криму, компанія отримує, відштовхуючи плечем конкурентів, за сприяння місцевої влади. Корупція? Дуже схоже на те. Але це лише додаток до головного злочину – окупації. На окупованих територіях окупант завжди встановлює режим дерибану матеріальних та культурних цінностей.