Водна війна на Херсонщині

Публікації
Мітинг у Херсонської ОДА Фото Херсон Daily

В Херсонській області триває протистояння великих  фермерів з одного боку, та Управління водного господарства з іншого. Нещодавно аграрії провели акцію протесту проти збільшення цін на поливну воду з 23 до 30 копійок за кубічний метр. 25 квітня під стінами Херсонської облдержадміністрації  відбувся мітинг їхніх опонентів – працівники меліоративної системи підтримали підвищення цін.

Меліоратори сподіваються, що підвищення ціни на воду призведе до зростання заробітної плати в їх сфері.

«Хорошо брать, коли воно є! Ми в 90 ті роки це все зберегли, а тепер з’явились хазяї з грошима, що не знають, який то великий труд. Так, ми хочемо людську зарплату. Ми втомились виживати, – розповіла кореспондентам Центру журналістських розслідувань Ольга Ходій, головний бухгалтер Скадовського управління водних ресурсів. – Зарплата у нас наразі — 4000 гривень. Якщо ми зараз не втримаємо свій колектив — це може стати фатальним для всієї меліоративної системи області, адже спеціалісти з наших професій доволі рідкісні і замінити їх нема ким».

Голова групи аграріїв Херсонщини та депутат обласної ради Сергій Рибалко розуміє розпач співробітників водного господарства, та зауважує, що для достойної заробітної плати в цій сфері не треба підіймати ціну на водопостачання, а лишень вивести зароблені кошти з тіні. Водночас, безпідставне жонглювання ціновою політикою може призвести до зникнення цілої низки аграрних культур з полів Херсонської області:

«Починаючи з 2009 року ціна поливної води зросла в 14 разів. До цього року аграрії ще терпіли, але після падіння цін на соняшник, сою та кукурудзу на внутрішньому ринку — вирощувати ці культури вже немає реального сенсу. В порівнянні з минулим роком, наприклад, площі посівів рису в області зменшились на 35%. Які ми бачимо дії з боку Управління водного господарства? Вони отримують щороку 365 млн гривень з державного бюджету, які йдуть на зарплату, та ще додатково близько 300 млн гривень, що доплачують сільгоспвиробники. У них на сьогодні немає заборгованості по зарплаті, та навіть є зайві гроші на рахунках. Зараз вони пропонують підняти ціну на воду на 12% по інфляції, кажучи, що якщо ми не погодимось — вони підіймуть на 30%», – зазначив представник аграріїв.

Мітинг у Херсонської ОДА Фото Херсон Daily

Дирекція каналу, за словами Рибалка, аргументує подорожчання води зростанням ціни на електроенергію. Відповіді на запити щодо доцільності цього рішення аграрії так і не дочекались. За розрахунками Рибалка, після підняття ціни на воду дирекція каналу отримає додатково ще 100 млн гривень. «Ми б хотіли, щоб ці гроші пішли людям на зарплати, а не в кишені можновладців», — підсумував фермер.

«Тут нічого немає! — продемонстрував пусті кишені у відповідь на  закиди про власну недоброчесність начальник Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра Ігор Андрієнко, стоячи за трибуною в обласній адміністрації. – Мене постійно запитують: чому херсонські аграрії повинні платити за наші проблеми? Відповідаю: це наші спільні проблеми! Зрошення в нас в області з’явилось не сьогодні й не вчора, й ніколи куб води не коштував десять копійок. Фінансово обґрунтована ціна на даний момент – 60, ми ж просимо вдвічі менше. Ви вимагаєте цифри –  цифри ми надамо. Ми неприбуткова організація, я наголошую на цьому!».

За інформацією аграріїв, на рахунки Каховського магістрального каналу в минулому році надійшло 80 мільйонів бюджетних коштів, що були використані на насосні станції, що качають воду на поля окремих фермерських господарств у Каховському районі. На «ПроЗорро» дійсно є тендер на реконструкцію насосної станції поблизу села Зелений Під, сума якого складає 19 млн 743 тис гривень. Найбільшим землевласником в цьому регіоні є депутат від ББП Сергій Хлань. Прізвище його в зв’язку з тратою державних коштів напряму не згадувалось, але він вже встиг на своїй сторінці у Фейсбуці прокоментувати ситуацію:

«Нарешті ми побачили справжнє обличчя деяких депутатів обласної ради. Як тільки виникає дилема між захистом людей чи захистом своїх прибутків – на перше місце займають прибутки», – написав він на своїй сторінці в соцмережі.

Сам Сергій Хлань пов’язує це питання з посяганням на його депутатське крісло.

«Сьогодні сесія Херсонської обласної ради була присвячена мені. Вибори стартували», – підсумував він у Фейсбуці.

Інших землевласників обурив не сам факт реконструкції насосної станції поблизу депутатських угідь, а те, що кошти на ремонт системи зрошення розподіляються не рівномірно по всім сільськогосподарським районам області, а вкладаються здебільшого в іригаційні об’єкти, які використовуються народним обранцем.

Депутати підтримали звернення до Кабміну та Генеральної прокуратури з вимогою провести незалежний аудит доцільності підвищення цін на воду для фермерів в Херсонській області.