Порушники кримських санкцій. Право на відповідь

Публікації

У розслідуванні «Політика невизнання анексії Криму з подвійним дном» Центр журналістських розслідувань оприлюднив цілу  низку компаній-розплідників із країн ЄС, які напряму постачають саджанці плодових дерев та винограду до окупованого Криму. Ці компанії знаходяться у Італії, Франції, Австрії, Молдові, Румунії, Сербії та Іспанії. Центр журналістських розслідувань звернувся із запитами до посольств семи країн ЄС, у яких знаходяться компанії-порушники, та європейських розплідників, чий посадковий матеріал  був поставлений до Криму. ЦЖР вже отримав відповіді із трьох посольств і зв’язався телефоном із компаніями, що не відповіли на запити. 

У липні та грудні  2014 року року Рада ЄС обмежила торгівлю та інвестиції до окупованого Криму. Європейцям і їхнім компаніям заборонено інвестувати в Крим, здійснювати банківські операції, експортувати товари та технології в окремих секторах,  створювати спільні підприємства з кримськими компаніями чи особами. Західні санкції також підтримують режим закритих морських та аеропортів Криму, який ввела Україна. Порушники цих обмежень за законодавством країн-членів ЄС несуть і кримінальну відповідальність. Проте «сміливців» випробувати долю серед європейських компаній вистачає. 

Факти прямих поставок  посадкового матеріалу чи намірів їх здійснення ЦЖР підтвердив даними із трьох джерел. По-перше, це дозволи Россельхознадзора – Федеральної служби фітосанітарного контролю. Його співробітники, за заявками компаній-імпортерів, виїжджають у іноземні розплідники , проводять аналізи посадкового матеріалу і потім дають дозвіл на ввезення саджанців або ж відмовляють. 

Дозволи Роскомнадзора, оформляються листами, їх переліки публікуються на відомчих сайтах. У них чітко вказано адресу компанії, яка купує і завозить імпортні саджанці, тож Крим і Севастополь знайти серед сотень дозволів  неважко.

Наприклад:

Фото: investigator.org.ua

Другий доказ – дані «кримської митниці», які нам вдалося отримати із власних джерел. Вони свідчать, що товар був доставлений на територію Криму із порушенням санкційного режиму.  Ми скоротили досить об’ємну таблицю митниці, залишивши найважливішу інформацію: компанія-виробник і країна та адреса поставки, компанія-імпортер з усіма даними, і, власне, що саме і скільки пройшло «кримську митницю», включно із ціною в євро та рублях. 

Скорочена Кримська митниця_саджанці - Лист1

І, нарешті, підтвердження про закупівлю саджанців у європейських розплідниках та ввезення їх до Криму нам надали сайти цих кримських і російських компаній та керівники кількох із них у телефонних розмовах. Колишня директорка  кримської компанії, що належить громадянам Росії, на питання, з яких країн завозились саджанці, відповіла: «Там були всі країни: Франція, Австрія, Італія, Сербія, Молдова була. З усіх країн ми везли».

Алла Берегельська-Фещук, заступник директора «Кримської фруктової компанії», заявила, що саджанці завозяться цілком легально: «Ми завозили під час санкцій саджанці. Офіційно».

Центр журналістських розслідувань 13 лютого надіслав запити посольствам семи країн, у яких знаходяться компанії-порушники, та європейським розплідникам, що поставили у Крим посадковий матеріал. 

До компаній у нас було лише одне питання: чи підтримують вони політику ЄС невизнання незаконної анексії Криму та Севастополя, оскільки ця політика передбачає обмеження  економічних та фінансових відносин із Кримом? 

Першим нам надіслав відповідь Майкл Чіда з австрійської компанії Rebschule Tschida Gmbh. Саджанці цієї компанії Россельхознадзор дозволив завезти у Крим ТОВ «Інвест-алко» , зареєстрованій у с.Танковому, що в Бахчисарайському районі. Поставка 180 тис. привитих черенків винограду до Криму підтверджується і даними митниці.  Проте Майкл Чіда прямо на питання так і не відповів.

«Ми хотіли б повідомити вам, що ми знаходимось в Австрії, і тому ми – під обмеженням австрійських законів Європейського Союзу. І ми, звичайно, їх дотримуємось», – написав він у листі до ЦЖР. 

Більшості компаній, саджанці яких, як ми виявили, поставлялись до Криму, довелось повторно задавати питання телефоном, бо на письмовий запит вони поки що не відповіли. 

Керівник молдовської компанії Vitis Cojusna  Валентин Габері заперечив свою співпрацю з Кримом. Щодо цього розплідника  є лист Россельхознадзора про дозвіл поставки у Крим до вже згадуваного ТОВ «Інвест-алко».  Пан Габері каже, що не постачав саджанці до Криму. Принаймні, напряму. 

«Я продаю товар з умовою постачання з мого складу. А далі – це транспортні компанії вже займаються. Я безпосередньо ніколи не поставляв до Криму. Тобто, постачав, але років десять тому, як на мене. Пару саджанців черешні», – сказав Валентин Габері (на фото – зліва).

Співробітники сербської компанії Evro KalemTrade зізнаються, що з Кримом працюють. Це підтверджується і дозволом від Россельхознадзора на ввезення із цього розплідника 184 тисяч саджанців плодових культур до ТОВ «Кримські виноградники» у селище Ромашкіно. На питання, чи працює компанія з Кримом, співробітник відповідає ствердно: «Працюємо, так, працюємо». Але про ймовірне порушення санкцій ЄС поговорити не хоче – начебто заважає мовний бар’єр. 

ЦЖР має підтвердження із митних документів, що до Криму було ввезено 600 тис. саджанців суниці та 14 тис. саджанців яблуні з італійського розплідника Societa Agricola Salvi Vivai. Їх придбала «Кримська фруктова компанія», що  знаходиться у Красногвардійському районі. До 2017 року ця компанія належала українському мільярдеру Юрію Косюку. Керівниця  італійської компанії відмовилась від спілкування з нами.

«Вона сказала мені, що не зацікавлена в інтерв’ю, .. тож я не знаю», – повідомила її секретарка. 

Россельхознадзор дозволив ТОВ «Усадьба Белогорья» (належить Юлії Портновій, дружині сенатора РФ, директорці парашутного заводу «Полет») завезти посадковий матеріал  французького розплідника Sarl «Mercier Freres» . Компанія зареєстрована у  Чорнопіллі Білогірського району Криму. Керівник компанії відмовився відповідати на лист електронною поштою, бо має  «багато роботи», а телефоном – бо «не знає, кому він відповідає». «Я не можу відповісти вам телефоном, тому що іноді люди запитують інформацію і використовують її потім неправильним чином. Я не знаю вас…»,- відповів керівник компанії Mercier Freres. 

Юлії Портновій також належить компанія «Фрукти Старого Криму», у рекламному ролику якої відкрито говориться, що саджанці яблунь завозяться із Європи.

Юлія Портнова і командуючий ВДВ РФ Андрій Сердюков, Фото: ivanovolive.ru

У сербському розпліднику Fruti-Komerc, 2,3 млн саджанців з якого Россельхознадзор дозволив ввезти сімферопольській  «Компанії Економікс», відмовились говорити, дізнавшись, що їм телефонує журналістка.

Отже, підсумуємо: європейські компанії-розплідники, попри документальні докази, або заперечили співпрацю з Кримом, або відмовились від спілкування. 

Центр журналістських розслідувань надіслав запити до посольств семи країн – членів ЄС із питаннями: Чи означають факти поставок продукції до незаконно анексованого Криму, що компанії порушують режим санкцій, введених ЄС, та як держави контролюють дотримання режиму санкцій щодо Криму?

Наразі відповіді ми отримали від посольств трьох країн – Франції, Іспанії та Румунії. Подаємо цитати із їхніх відповідей (у  перекладі редакції ЦЖР).  

Посольство Франції в Україні: «Франція забезпечує дотримання європейського режиму санкцій з максимальною суворістю. Усі випадки можливого обходу санкцій аналізуються компетентними французькими адміністраціями, і за встановлення порушення діючого режиму санкцій, компанії будуть санкціоновані. Ми підтверджуємо прихильність Франції до територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Франція не визнає і не визнає незаконну анексію Криму. Це порушення міжнародно визнаних кордонів України повинно продовжувати засуджуватися в найсильніших умовах». 

Посольство Іспанії в Україні: «Іспанія, відповідно до свого захисту міжнародного права та керівних принципів, включаючи принцип територіального суверенітету та цілісності, не визнає анексію Криму».  

Посольство Румунії в Україні: «Румунія здійснює санкції, запроваджені на рівні ООН та ЄС, у тому числі санкції стосовно ситуації в Україні. Румунська влада застосовує відповідні національні законодавчі положення щодо застосування міжнародних санкцій та вжила запобіжних заходів з метою забезпечення адекватної інформації приватного та державного секторів щодо обмежувальних заходів, що існують стосовно ситуації в Україні. Фізичні та юридичні особи, які порушують міжнародні санкції, санкціонуються штрафом та конфіскацією».

Посольство Румунії запросило у Центру журналістських розслідувань  додаткову інформацію та документальне підтвердження щодо поставки до Криму саджанців компанії Rural Peisagistica. 

Далі буде

Потреба у саджанцях плодових дерев та винограду у Криму – колосальна, понад 10 мільйонів штук на рік. Однак у Криму є лише кілька розплідників. Тому зрозуміло, що російські компанії пропонують хороші гроші, а європейські – намагаються заробити. 

Наразі в Україні немає  спеціального органу влади, який би вів моніторинг порушень західних та українських обмежень щодо Криму і поповнював  реєстр порушників, аби ввести їх у черговий пакет санкцій, як це робиться у США. Тому поки що такі реєстри і переліки неофіційні – їх ведуть громадські організації та ЗМІ, які інформують уряди України та її західних партнерів. 

Колишня керівниця кримської компанії, що завозить багато саджанців із європейських розплідників,  казала нам у інтерв’ю, що європейці бояться, що про порушення санкцій дізнаються їхні уряди та профільні міністерства:

«Деякі європейські розплідники бояться безпосередньо відвантажувати в Крим, бояться санкцій та відстеження міністерств. Але при всьому цьому, люди все одно шукають можливість комерційної складової, тому вони шукають можливість продати в Росію, навіть знаючи, що ці саджанці йдуть до Криму», – говорила ексдиректорка  компанії. 

Центр журналістських розслідувань, продовжуючи очікувати відповіді від посольств,  вирішив звернутися до урядів цих країн-членах ЄС, компанії яких потрапили до нашого переліку ймовірних порушників. Тож далі буде.