Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злиття»

Публікації
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

Офіс Генерального прокурора раптово завершив розслідування нападу на Катерину Гандзюк, хоча слідство мало ще три місяці. Адвокат потерпілої сторони Євгенія Закревська називає ці дії передчасними і вважає, що вони свідчать про роботу в інтересах підозрюваних. Також вона зазначає, що затримані раніше ні Олексій Левін, ні Ігор Павловський не надали показів, які допомогли б розслідуванню. А у справі бракує оголошених підозр поліцейським, які допомагали Левіну. Про це у текстовій версії сюжету Центру журналістських розслідувань.

31 липня 2018 року біля будинку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. Поліція, поспішаючи відзвітувати про затримання нападників, спробувала повісити злочин на «стрілочника», однак журналісти оприлюднили його алібі. Правоохоронцям під тиском громадськості довелося розслідувати дії тих, імена яких громадськість називала з самого початку. І це була стала тенденція для країни того часу.

У серпні були арештовані п’ятеро учасників бойових дій, вони визнали вину як виконавці нападу на Катерину Гандзюк і пішли на угоду зі слідством, завдяки чому отримали невеликі як для тяжкості злочину строки – від 3 до 6 років ув’язнення.

Фото: YouTube hromadske

Однак притягнення до відповідальності організаторів та замовників злочину гальмувався, попри те, що всім вони вже були відомі. Справа зрушила після зміни керівництва ГПУ і групи прокурорів у справі. У січні цього року на Херсонщині провели масштабну спецоперацію, під час якої арештовано Ігоря Павловського, підозрюваного у керівництві злочинним угрупованням.

24 січня у Болгарії був затриманий Олексій Левін, колишнє прізвище Москаленко, якого підозрюють у керівництві злочинною групою «москалі» та організації нападу на Катерину Гандзюк. У середині березня Левін був екстрадований до України і слідство отримало нові можливості для повного розкриття нападу на Катерини Гандзюк і не тільки.

Фото: ssu.gov.ua

У кінці березня прокуратура з великими зусиллями, але домоглася у суді продовження строку розслідування справи Гандзюк ще на 4 місяці.

Однак менше, ніж за місяць в Офісі Генпрокурора передумали і вирішили завершити досудове слідство. Голові Херсонської облради Владиславу Мангеру змінили підозру – з організатора на замовника нападу на Катерину Гандзюк.

«Ретельний аналіз зв’язків основних фігурантів злочину, вивчення їх зустрічей та співставлення доказів дозволили встановити кінцевого замовника злочину і досудовим розслідуванням встановлено, що це діючий голова Херсонської облради Владислав Мангер», – сказав заступник генерального прокурора Олексій Симоненко під час онлайн-брифінгу.

Олексій Симоненко (праворуч), заступник генерального прокурора України Фото: YouTube Офіс Генерального прокурора

Олексій Левін відмовився давати покази. На оприлюднену у ЗМІ інформацію про передачу йому коштів від Мангера за мовчання правоохоронці не відреагували.

Ігор Павловський також пішов на угоду зі слідством, однак його провадження чомусь виокремили із справи Катерини Гандзюк, і воно вже розглядається у Приморському суді Одеси.

«Він уклав угоду з прокурором про надання викривальних показів стосовно організаторів злочину. Наступне засідання має відбутись на початку травня», – сказав Роман Романчук, заступник керівника департаменту Офісу Генпрокурора.

Зазначимо, що Павловський постав перед судом за приховування інформації про напад на Катерину, а не в його організації.

Адвокатка Євгенія Закревська

Крім того, за даними Євгенії Закревської, адвоката сторони потерпілих у справі Гандзюк, він і досі не виконав умови угоди – і не надав свідчення. Мовчить і Олексій Левін, який є зв’язуючою ланкою між замовником – Мангером та виконавцями злочину.

«Я не можу сказати, що з ним взагалі нічого не було зроблено. Очевидно, що вони формально провели допити, формально отримали від нього відмову від проведення слідчих дій, ще якісь формальні речі зробили. Але це не результат. Це не вичерпання засобів для отримання цього результату. І там же не тільки Левін, у нас же є ще Павловський. По Павловському також було заплановано певний комплекс дій. І якщо він не виконує умови угоди, а він так до цього часу і не виконав умови угоди, то мала бути відмова від угоди з ним, перекваліфікація і так далі. Цього всього нічого не зроблено», – сказала Закревська.

Акція протесту під будинком Ірини Венедіктової, викликана завершенням слідства у справі Гандзюк Фото: YouTube Українська правда

Наступне засідання у справі Павловського заплановане на 4 травня, однак воно може і не відбутись, як і попередні – які переносились уже багато разів.

Прокурори запевняють, що доказів для доведення у суді вини Мангера та Левіна у них досить і без свідчень Павловського. Переконують, що частина фігурантів справи Гандзюк не уникне відповідальності і за ті злочини, про які вона писала і які тепер розслідуються в інших провадженнях.

Однак озвучена позиція прокуратури ніяк не пояснює алогічність дій слідства, яке, отримавши Левіна і ще три місяці часу на проведення додаткових слідчих дій, раптом відмовляється від можливості отримати докази і вчиняє так, як наполягав захист підозрюваних. Адвокат Мангера так і пише у соцмережі, не приховуючи радості.

«В мене, як в представника потерпілих, і в нас така спільна позиція, що так, це зроблено саме в інтересах підозрюваних. Тому що при здоровому глузді і при пам’яті як можна відмовлятися взагалі, не отримавши показів фігурантів на головного замовника. Як можна відмовлятися від навіть спроб отримання цих показів. При тому, що були заплановані певні слідчі дії, комплекс слідчих дій, які потрібно було реалізувати», – пояснює Євгенія Закревська.

«Від нас було клопотання про проведення слідчих дій, так і сама прокуратура планувала. І от, буквально за кілька днів вони вирішили, що все, їм достатньо. Я думаю, що найближчим часом дізнаємося, що мало статися за ці дні, що настільки пришвидшило оце рішення», – додала вона.

Євгенія Закревська каже, що справа ще не зовсім втрачена і сторона потерпілого подаватиме клопотання про доведення певних моментів, але частина того, що можна було б зробити, вже точно втрачена. Насамперед, це проведення негласних слідчих дій.

Сюжет Центру журналістських розслідувань про раптове і передчасне завершення розслідування у справі нападу на Катерину Гандзюк дивіться нижче: