Справа про неякісні тести на COVID-19: СБУ проти тітки політв’язня

Публікації
Фото: 24 канал

Служба безпеки України заявляє про масштабну закупівлю неякісних тестів для виявлення COVID-19 на Херсонщині та розслідує кримінальне провадження за розтрату коштів. У лабораторному центрі, який купив тести, працює тітка бранця Кремля Олександра Шумкова — Людмила. Її СБУ вже викликає на допит. Шумкова розцінює кримінальну справу як тиск на родину Олександра. Адже і він, і сама Людмила заявляли про причетність українських спецслужб до його викрадення з країни.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення СБУ, дані системи електронних закупівель Prozorro та коментар Людмили Шумкової.

Служба безпеки України 30 липня відзвітувала, що правоохоронці задокументували нібито протиправну діяльність посадовців Державної установи «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» на закупівлях медзасобів для діагностики COVID-19.

«Протиправна діяльність посадовців могла призвести до некоректних результатів діагностування, що загрожувало здоров’ю громадян, а також завдала бюджетних втрат на понад 2 млн грн. Через викриті співробітниками СБУ факти протиправної діяльності, для громадян, яких діагностували неякісними медзасобами проведено повторне дослідження стану їх здоров’я з використанням тестів, затверджених «Центром громадського здоров’я МОЗ України», — йдеться в повідомленні СБУ.

Херсонською місцевою прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від трьох до восьми років позбавлення волі.

У повідомленні СБУ йдеться про 35 тисяч тестів загальною вартістю понад 2 мільйони гривень, однак на Prozorro Центр журналістських розслідувань знайшов тільки одну схожу закупівлю.

«Укргентех»: заяви та перевірки

19 червня «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» уклав договір з ТОВ «Укргентех» договір про поставку 350 наборів реагентів для виявлення COVID-19 на суму 2,1 млн грн. Компанія зареєстрована у Києві, засновниками є Дмитро Синюка, який і підписав договір, а також Любов Столяр та Біжан Шаропов.

За даними Prozorro, у 2020 році «Укргентех» отримав перемогу у 46 закупівлях у багатьох регіонах країни, на поставки різних медичних матеріалів. А такі самі набори реагентів, як у Херсоні, також придбали лабораторні центри Луганщини, Вінниччини, Хмельниччини, Запоріжжя – загалом у десяти областях.

У травні 2020 року видання «Лівий берег» опублікувало лист Центру громадського здоров’я, адресований головному санітарному лікарю Віктору Ляшку, в якому було написано, що за результатами перевірки, тест-системи для виявлення COVID-19 виробництва «Укргентех» не можуть використовуватися у медичних закладах України. Вже 18 травня Віктор Ляшко заявив, що тести на коронавірус працюють.

«Українські тести працюють. Нещодавно була інформація про те, що в певних лабораторіях не було верифіковано тести для полімеразної ланцюгової реакції українського виробника. На днях ми отримали висновки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, який підтвердив, що вони верифікували систему шляхом порівняння її роботи з тест-системами виробництва країн Європейського союзу», — сказав Ляшко, передає «Радіо Свобода».

Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко Фото: ICTV

Херсонська справа

У Херсонському обласному лабораторному центрі провідним юрисконсультом працює Людмила Шумкова, яка нині на додачу ще є головою тендерного комітету центру. Саме Шумкова вказана як контактна особа замовника у закупівлі тестів на COVID. Вона розповіла Центру журналістських розслідувань, що кримінальне провадження розцінює як тиск на родину бранця Кремля Олександра Шумкова — Людмила є його тіткою.

«Ще на початку карантину Міністерство охорони здоров’я централізовано купляло у компанії «Укргентех» тести та розподіляло між лабораторними центрами. Пізніше центри почали самі здійснювати закупівлі. У виробника є сертифікат якості та відповідності. Ми провели закупівлю в рамках закону, опублікували звіт про договір і сам договір на Prozorro», — говорить Людмила Шумкова.

Шумкова пояснює, що на час карантину закупівлі, які спрямовані на протидію пандемії, проводяться без аукціону — у спрощеному порядку. Замовник має завантажити договір з усіма додатками в систему, інакше на посадовців чекає адміністративна відповідальність.

Відповідно до своєї посади голови тендерного комітету, Людмила Шумкова готує документи для проведення закупівлі.

«Нещодавно я дізналася, що порушено кримінальне провадження щодо закупівлі тестів. Я це пов’язую зі своїм племінником Олександром, який має у грудні повернутися в Україну, відбувши весь незаконний термін за участь у «Правому секторі». Я так розумію, що СБУ це не подобається. Оскільки я заявляла, що до викрадення Олександра причетні спецслужби України», — сказала Людмила Шумкова у коментарі Центру журналістських розслідувань.

Також вона зазначила, що 29 липня її викликали для чогось в СБУ, але про виклик жінці стало відомо тільки ввечері 30 липня.

За словами активістки «Правого сектору» Херсона і подруги родини Шумкових Наталії Вотеічкіної, почалася справа ще взимку: СБУ звернулася до Державної аудиторської служби України про перевірку тендерів Лабораторного центру з отримання послуг електропостачання та опалення. Аудиторська служба написала у висновку щодо усунення зауважень провести торги. Але лабораторний центр не погодився, звернувся до суду і виграв у першій інстанції.

«По-перше, хто проводив експертизу, щоб говорити про ефективність (тестів — ред.)? По-друге, лабораторні центри з інших областей закупали тести там же — питання ж тільки до херсонського, де юрист Шумкова була призначена уповноваженою з закупівель. Але уповноважений ставить свій підпис на документації, яку готує. І не перевіряє якість тестів», — зауважує Вотеічкіна.

Звільнення Олександра Шумкова

Олександр Шумков — український військовий, учасник «Правого сектору» та особистий охоронець Дмитра Яроша. Він у серпні 2017 року був викрадений з України та заарештуваний в Російській Федерації. В РФ Шумкову інкримінували екстремістську діяльність — членство у забороненій в РФ організації «Правий сектор» — та засудили у грудні 2018-го до 4 років позбавлення волі.

«Саша мав необережність у свій час співпрацювати з контррозвідкою СБУ і військовою прокуратурою. З самих патріотичних сподівань. Але всі його напрацювання або складалися в стіл, або… Ну, хтось дуже добре заробляв на корисній інформації. Контрабанда зброї, кришування наркотрафіку, афери з квартирами. Це неповний перелік злочинів, які вчиняють ті, хто повинен дбати про безпеку держави», — пише Наталія Вотеічкіна.

У грудні 2020 року Олександр має вийти з неволі, відбувши незаконний термін на території РФ. В Україні розслідується справа щодо його викрадення за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу.

Нагадаємо:

  • У травні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму громадянина України Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет РФ обвинуватив в участі у «Правому секторі», оголошеному в РФ екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідчому комітеті стверджують, що Шумков нібито був активним учасником «Правого сектора» та охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід у кримінальній справі здійснювала ФСБ.
  • В жовтні 2019 року Олександр Шумков, який утримується в російській колонії, оголосив голодування з вимогою до РФ не використовувати політв’язнів в якості матеріалу для шантажу в переговорах з Україною.