Члени громадського формування «Щит» пішли служити окупантам до «поліції» Каховки

Публікації
Володимир Стацик і Віталій Млавець

Члени  Каховського міського громадського формування з охорони громадського правопорядку «Щит» пішли служити окупантам у створеній ними місцевій «поліції». Нові поліцаї мають невиплачені кредити, по яких відкриті виконавчі провадження.

Стацик Володимир Семенович на прізвисько «Бурят» раніше жив у селі Костогризове Каховського району, а останнім часом у Каховці. До 2019 року був фізичною особою підприємцем і займався виробництвом хлібобулочних виробів.

Володимира Стацика можна побачити в оприлюдненому 10 травня на проросійських пропагандистських телеграм-каналах відео про «цілковите знищення» новою «поліцією» в Каховці наркотиків рослинного походження.

«На відео розповідають, що кидають у вогонь наркотики. Але ми впізнали серед спалених речей мішки з речовими доказами, які зберігалися в одному з боксів поліції. Що ж стосується Стацика, то йому дали завдання набрати працівників нової «поліції». Деяких своїх колег по «Щиту» він примушував до співпраці силою і погрожував розправитись з їхніми близькими, якщо ті не погодяться», – розповів на умовах анонімності працівник  Каховського районного відділу поліції.

Володимир Стацик, колаборант

Каховське міське громадське формування з охорони громадського порядку «Щит» було засноване ще у 2008 році. Його керівником, згідно держреєстру, є Петро Матвієнко. Однак окупанти «змінили» керівника цієї громадської організації. 

«Незадовго до захоплення Каховської міської ради російськими військовими (це сталось 1 квітня – ред.), в кабінеті міського голови Каховки Віталія Немерця нам представили Володимира Стацика як нового керівника цього громадського формування. Тоді за всі питання, пов’язані з роботою «Щита», відповідав Олексій Гондарев – підприємець і чоловік першої заступниці міського голови Каховки Галини Гондаревої. Представлення нам Стацика було дуже дивним. Приміром, я не зрозумів, за що зняли попереднього керівника «Щита» Петра Матвієнка. Та й загалом діяльність Олексія Гондарева з перших днів війни викликала дуже багато запитань. Зокрема, саме за його вказівкою 12 березня двічі знімали патрулювання в Каховці, і обидва рази після цього до міста приїжджали російські військові. Спочатку до мікрорайону Свєтлово, а потім – до автостанції», – розповів працівник Каховської міської ради.

Інформацію щодо зняття патрулів 12 березня підтвердили і тепер уже колишні члени громадського формування «Щит».

Крім «Бурята» в новій «поліції» у окупантів почав працювати Млавець Віталій Федорович. До роботи в «Щиті» він заробляв на життя вантажником в магазині «АТБ». Разом із ним до «поліції» пішла його співмешканка Світлана, яка до цього працювала в одному з місцевих магазинів і торгувала пиріжками на ринку.

Віталій Млавець, колаборант

За інформацією наших джерел, це далеко не всі члени громадського формування з охорони правопорядку «Щит», які перейшли працювати до створеної російськими окупантами «поліції». При цьому діяльність самого «Щита» 7 квітня була припинена.

Як виявилось, нові каховські «поліцаї» мають несплачені кредити, по яких відкриті виконавчі провадження. Декілька боргів має Володимир Стацик. Незадовго до війни державна виконавча служба за рішенням Каховського міськрайонного суду стягнула з нього борг за вивезення побутового сміття. А в 2021 році приватний виконавець почав стягувати з нього борги перед кредитною спілкою «Кредит капітал».

В Єдиному реєстрі боржників є дані і щодо відкритих виконавчих проваджень відносно Віталія Млавця.

Нагадаємо, що 7 травня Херсонська обласна прокуратура повідомила про підозру у колабораційній діяльності Денисюку Івану Юрійовичу, який раніше працював помічником чергового чергової частини Каховського районного відділу поліції.

Іван Денисюк, колаборант

Крім Івана Денисюка в пропагандистських відео на російських телеграм-каналах «засвітився» також місцевий житель Добродій Антон Анатолійович. Його  представляють як «замначальника по разыскной деятельности отдела полиции г. Каховка». За даними видання «Мост», Антон Добродій є наркоманом, раніше перебував під слідством. Утім, пише видання, він не встиг довго послужити окупантам: « Антон Добродій встиг кинути на гроші російських окупантів і зараз вони його розшукують».