Окупанти запустили своє радіо в Запорізькій області на краденій частоті

Публікації
Телевежа у Мелітополі Фото: скріншот відео

У частині Запорізької області, яка тимчасово непідконтрольна Україні, стає все більше росіських пропагандистських медіа. Після запуску пропагандистського телеканалу «За TV» мовлення почало «ЗаРадио», яке мовить на частоті 103,2 FM, що належить українській радіостанції «Радіо українських доріг».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Окупанти планомірно відсікають жителів нових тимчасово окупованих територій від інформаційного простору України. Замість українських радіостанцій на їхніх частотах транслюються «Радио «Море» і «Радио «Крым», що входять до структури телерадіокомпанії «Крым» і фінансуються «урядом» окупованого Криму.

На сайті «Європейська радіокарта» повідомляється, що на окупованій території Мелітопольського району доступне мовлення ще кількох російських радіостанцій, сигнал яких ретранслюється з телевежі Мелітополя. Це державне «Радио «Россия», Радио «Казакfm» з Краснодарського краю рф (позиціонує себе як «радіостанція, виконана в козачій тематиці та стилі»).

В останній місяць, що передує ймовірному дню проведення так званого «референдуму», окупанти для посилення пропаганди створили низку своїх медіа. Куратором цієї діяльності є петербуржець Олександр Малькевич, пропагандист і вихідець із медіаструктур «кухаря Путіна» – Євгена Пригожина.

Трансляцію програм свого «ЗаРадио» в Мелітополі російські пропагандисти розпочали з дводенного марафону, а головним завданням назвали «протидію українській пропаганді на звільнених територіях».

«ЗаРадио» працює на частоті 103,2 FM, на якій до окупації мовила радіостанція «Радіо українських доріг» («Радіо П’ятниця»). Офіційних заяв щодо захоплення частоти від ДП «Новий обрій» (власник Денис Козлітін) , якому належить українська радіостанція, наразі не надходило.

За даними Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, на тимчасово окупованій території ліцензії на мовлення мають 13 регіональних і 51 місцева телекомпанії, а також 16 регіональних і 45 місцевих радіомовників. Майже всі вони припинили роботу.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter