Перші офіційні колаборанти в російському реєстрі компаній

Публікації
Агітаційні білборди за «референдум» в окупованому Мелітополі Фото: Reuters

У російському реєстрі юридичних осіб почали з’являтися перші представництва федеральних органів влади на окупованих територіях України. У списку є прізвища людей, які офіційно допомагають росіянам встановлювати окупаційний режим. Ці дані є відкритими та загальнодоступними.

4 жовтня Рада Федерації ратифікувала підписані Путіним договори та закони про анексію окупованих територій півдня України та Донбасу. З цього дня Росія офіційно вважає захоплені землі своїми.

Окупанти планують до 1 червня 2023 року створити територіальні органи федеральних органів виконавчої влади, правоохоронні органи та суди. Цей процес уже розпочався.

5 жовтня в окупованих районах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей Федеральна податкова служба Росія відкрила свої відділення. Це — перші офіційні представництва російських державних органів на незаконно анексованій українській землі.

Олексій Груненко

Податкові управління уже включені в російський реєстр юридичних осіб. Адреса херсонського так званого «управління» знаходиться у Москві на вулиці Неглинній. Виконуючий обов’язки керівника — Олексій Валентинович Груненко. Хто він такий?

За часів Януковича Груненко працював заступником начальника оперативного управління боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Херсонської митниці. Через це у червні 2015 року потрапив під люстрацію і був звільнений. Від 2016 року працював начальником служби матеріально-технічного постачання та тендерної роботи держпідприємства «Херсонський морський торговельний порт». У 2020 році був секретарем Херсонської обласної виборчої комісії від місцевої організації маловідомої політичної партії «Республіка».

Олексій Груненко, в.о. «керівника» окупаційної «податкової» у Херсонській області

До кінця 2021 року майбутній колаборант працював заступником директора аеропорту «Херсон». Тоді стався мовний скандал, відео про який першим знаходиться в мережі, якщо шукати інформацію про Груненка.

З початком повномасштабного вторгнення Груненко приєднався до російських окупантів. З подачі так званого «заступника голови» окупаційної адміністрації Віталія Булюка, у червні 2022 року він очолив фейкову податкову службу Херсонщини.

Ось на цьому відео місцева пропагандистська помийка «ВТВ плюс» намагається приховати особу колаборанта.

Олексій Груненко — та сама людина, яка агітувала херсонців відкривати рахунки в окупаційному «Международном расчетном банке», зареєстрованому на окупованих територіях Грузії — у так званій Південній Осетії.

Ця ясно спецушна банківська установа півтора року тому ліквідована у Росії, зате працює на окупованих нею територіях. На Херсонщину цей мутний «банк» прийшов з окупованого Донбасу і тепер працює в захопленому приміщенні Ощадбанку.

Судячи із даних російського реєстру платників податків — ЕГРЮЛ — Груненко як керівник «Управления ФНС в Херсонской области» отримав російський індивідуальний податковий номер 5 жовтня цього року. На цю державну службу, очевидно, він не міг вступити без отримання російського громадянства.

Бізнес на черзі

Окупанти закликають населення приходити у відділення, реєструвати там свої компанії та себе як фізичних осіб-підприємців. Заявляється, що уже працюючі компанії будуть включені до ЄДРЮЛ автоматично. Що це за працюючі компанії — невідомо. Адже підприємства з українського реєстру не можуть просто з’явитися в російській юрисдикції — в окупантів банально немає всіх даних про ці компанії, їхніх керівників та бенефіціарів. Ймовірно, мова йде про ті юридичні особи, які були зареєстровані в окупаційній адміністрації ще до псевдореферендуму. Але такого уточнення російські податківці не дають.

Носити гроші у вигляді так званих «податків» колаборанти змушували місцевих підприємців ще до анексії. 28 квітня гауляйтер Каховського району Володимир Леонтьєв розпорядився зареєструвати усіх підприємців, які працюють на території тимчасово окупованого регіону.

Як бачимо з опублікованого оголошення, реєстрацією ще тоді займалася фейкова «податкова», а саме — ті зрадники, чиї прізвища тепер з’явилися в ЕГРЮлі.

За порушення вимоги призначені Росією діячі почали «конфісковувати» майно підприємців і закривати їхні торговельні точки. Однак навіть ці репресивні заходи не змусили представників бізнесу йти на поводу у окупантів.

Центр журналістських розслідувань у серпні повідомляв, що лише 4 тисячі суб’єктів підприємницької діяльності окупованих Росією територій Херсонської і Запорізької областей стали на «податковий облік» в місцевих так званих «адміністраціях». Це близько 2 % від загальної кількості.

Тетяна Житник та компанія

У російському реєстрі також з’явилася інформація про представництво федеральної податкової служби Росії у Запорізькій області. Його очолила 37-річна Тетяна Вікторівна Житник. Раніше вона була заступницею начальника управління з розвитку підприємництва та промисловості міськвиконкому Мелітополя.

Тетяна Житник, в.о. «керівника» окупаційної «податкової» у Запорізькій області

Тепер опікується реєстрацією підприємців відповідно до законів РФ, збирає гроші у вигляді «податків», встановлених окупаційною адміністрацією.

Інформації про Тетяну Житник в мережі небагато, є тільки її колишня посада та характеристики від місцевих видань про пристрасть до яскравого макіяжу та алкоголю.

Крім Житник, за даними видання РІА-Мелітополь, на роботу в окупаційну «податкову» також влаштувались Марія Єрмак та Антоніна Тимошенко. Обидві — також колишні працівниці мелітопольського виконкому. Щодо Єрмак зазначається, що саме вона «злила» окупантам електронну базу підприємців, яка була в її управлінні.

У Херсонській та Запорізькій областях Росія відкрила також управління Федерального казначейства. На даний момент в російських базах даних відображається тільки одне з них. Відомо, що херсонське відділення очолила жінка на ім’я Надія Ільїна. Центр журналістських розслідувань продовжить шукати детальну інформацію про колаборантів, тож не забувайте читати новини на нашому сайті.

Поки Росія розбудовує на незаконно анексованій території свої федеральні управління, українські військові тільки за жовтень звільнили 29 населених пунктів на Херсонщині. Контрнаступ українських військ триває. І окупанти евакуюють своїх посіпак та їхні сім’ї зі звільнених територій півдня у Крим.