Окупаційний «урядовий квартал» у стінах вкраденої клініки на Арабатці

Публікації
Колаборант Сальдо. Фото: окупаційна адміністрація

Херсонські прихвостні окупантів видають недобудовану клініку Козявкіна на Арабатці за новозбудований «перший квартал нового міста».

Головний колаборант Херсонської області Володимир Сальдо та віце-прем’єр російського уряду Марат Хуснуллін оглянули майбутній «урядовий квартал» окупованої частини області на Арабатській стрілці. Після цього візиту та оглядин російські медіа майоріли новинами про те, що тут вже встигли побудувати перший новий квартал нового міста.

Фото: окупаційна адміністрація

Подивіться, який масштаб, які будівлі, яка велика територія. І все це — на березі моря, та ще й поруч із цілющим гарячим джерелом. І головне — як швидко збудували! У грудні Сальдо тільки розповів про бажання Путіна збудувати ціле місто на Арабатці — і ось уже цілий «правітєльствєнний квартал» виріс! Але побудували це не росіяни, і тим більше, не Сальдо з Хуснулліним.

Стіни, в яких крокують окупанти, мали стати ще одним міжнародним реабілітаційним центром клініки всесвітньо відомого професора Козявкіна. Однак через окупацію Росією Криму і відмову інвесторів вкладати кошти на межі з захопленим півостровом, будівництво зупинилось на 80 % готовності.

«Якщо буде створена клініка, як вона запланована, то це збільшить курортний сезон, оскільки вона буде функціонувати протягом усього року. Дасть розвиток, багато робочих місць — не менше 2–3 тисяч, якщо її запускати на повну потужність. Буде підтягнутий науковий потенціал», — говорив В’ячеслав Білий, заступник гендиректора «Міжнародної клініки відновного лікування» у 2018 році.

Професор Володимир Козявкін винайшов унікальний метод лікування людей з проблемами опорно-рухового апарату. Головна клініка відновного лікування Козявкіна знаходиться у Трускавці. У 2005 році професор Козявкін вирішив побудувати реабілітаційний центр біля курортного Щасливцевого.

Володимир Козявкін. Фото: loda.gov.ua

Увесь комплекс, яким Сальдо вигулював Хуснулліна, було збудовано ще тоді, а не зараз. І те, що вони обидва брешуть, знають мільйони людей, які відпочивали в останні щонайменше 10 років на Арабатській Стрілці. Фото і відео є не тільки в ЦЖР — воно є у всіх, хто був на гарячому джерелі бодай один раз.

Професор Козявкін планував створити центр національного рівня з назвою InterMedical Eco-City. Він будувався на власні кошти Козявкіних та кредити, яких хронічно не вистачало.

У 2021 році тодішній голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир на форумі «Україна 30. Інфраструктура» пропонував включити проєкт «InterMedical Eco-City» на Арабатці в програму «Велике будівництво».

Натомість маємо наочну ілюстрацію Великого крадівництва і шахрайства російських топ-чиновників і їхніх херсонських міньйонів. Зазначимо, що професор Володимир Козявкін помер у грудні минулого року. Бенефіціарами його підприємств, зокрема, і в селі Щасливцеве, є його доньки Ольга та Наталія.

Ольга (ліворуч) та Наталія Козявкіни. Фото: truskavets.kozyavkin.com

Земельні ділянки, на яких ведеться будівництво, досі перебуває в оренді їхньої компанії «Реабілітаційний центр «Цілюще джерело».

Захоплений майновий комплекс належить компаніям: «Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна» та «Міжнародний реабілітаційний центр Козявкіна». Центр журналістських розслідувань отримав достовірну інформацію про те, що спадкоємці Володимира Козявкіна не співпрацюють з окупантами.

Увесь майновий комплекс реабілітаційного центру на Арабатській стрілці росіяни просто захопили. Вигнали працівників, викрали генератори, сантехніку, сонячні батареї, навіть їжу, яку працівники наготували з запасом, бо думали, що будуть там зимувати. Окупанти виставили свою охорону, яка не допускає місцевих мешканців до гарячого джерела.

Фото: окупаційна адміністрація

9 грудня минулого року президент Росії Путін розпорядився збудувати місто з «урядовим кварталом» на косі Арабатська стрілка, де до війни працювали бази відпочинку та пляжі. Про це розповів не сам Путін, а його посіпака — колаборант Сальдо.

Проєкт будівництва «Нью Васюків» курує перший заступник керівника адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко, який також займається пошуком керівників для захоплених регіонів в рамках конкурсу «Лідєри возрождєнія».

У планах окупантів заселити туди 30 тисяч людей. А Кірієнко каже, що якісь інвестори вже зацікавлені у будівництві. Обіцяють, що там можна буде і жити, і працювати, і ще і цілющі джерела поруч, просто не місто, а рай якийсь.

Мешканці Арабатки розповідають, що упродовж двох останніх тижнів і напередодні вояжу російського будівельного віце-прем’єра Хуснулліна, від якого залежить фінансування проекту, на територію центру Козявкіна завезли будматеріали. Нікого з місцевих до робіт не допускають. Завезені робітники переробляють зовнішню штукатурку та утеплення, провадять внутрішнє оздоблення будівель.

Отже, підсумуємо. У заявах Хуснулліна та Сальдо бачимо суцільну і цинічну брехню. Вони не кажуть, що захопили чи бодай «націоналізували» майже збудований майновий комплекс, що належить родині професора Козявкіна.

Вони нахабно брешуть, що збудували новий «правітєльствєнний квартал».

А раз збудували — то на це мали виділити кошти із російського бюджету. Тож логічно припустити, що це робиться не тільки для гарної пропагандистської картинки для тих, хто ніколи не бачив недобудову центру Козявкіна, а й для того, аби виправдати розпил і крадіжку грошей.

Скільки їх і в якій пропорції поділять між собою Хуснуллін і Сальдо — ми не знаємо. Але є деякі суми і факти, від яких можна відштовхнутись. У 2011 році професор Козявкін взяв кредит на 10 мільйонів доларів США, щоб збудувати наступну чергу об’єкту. Тож можете здогадатись, що йдеться про чималенькі суми.

Ну і гнила вишенька на торті «правітєльствєнного городка» окупантів. Ми не раз писали і зараз доречно нагадати, чому населені пункти Арабатської Стрілки і її бальнеологічні центри так і не отримали статус курорту. Справа в тім, що на Арабатці немає централізованої каналізації. Так, там і досі вигрібні ями у більшості готелів і баз відпочинку, у більш цивілізованих — біотуалети.