За що Путін та Львова-Бєлова отримали «чорну мітку» від Міжнародного кримінального суду

Публікації
Російські військові шукають дітей у дитячому будинку на Херсонщині. Фото: Sky News

Навряд чи російські пропагандисти, знімаючи матеріали про так звану «допомогу українським дітям», задумувалися, що створюють докази для Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі.

17 березня 2023 року Палата досудового провадження МКС видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Алєксєєвни Львовой-Бєловой, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Фактично, це — підозра у вчиненні воєнного злочину. Справа, в якій суд санкціонує арешт Путіна та Львової-Бєлової, стосується депортації населення окупованої Росією території, а саме — українських дітей на територію Росії. Це злочин, передбачений статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Скільки точно дітей з окупованих територій України росіяни депортували — невідомо. Напочатку березня минулого року, тобто, ще до маріупольської трагедії, Львова-Бєлова називала кількість, з якої окупанти у цьому злочині стартували:

«У нас приїхало 1090 дітей-сиріт із різних дитячих закладів. І як ви вважаєте, наші російські громадяни, вони з великим серцем, і вже вишикувалися в чергу брати дітей. Якщо ви дозволите, я продовжила б цю роботу. Ми зараз сформували реєстр уже з тих, хто має документи. Когось на тимчасове розміщення, когось із російським громадянством можна було б уже влаштовувати», — говорила Львова-Бєлова.

Зустріч президента РФ Володимира Путіна і Марії Львової-Бєлової, уповноваженої президента РФ з прав дитини, 16.02.2023 Фото: kremlin.ru

Масштаби вивезення українських дітей

Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук у січні 2023 року повідомляла, що її відомству вдалося верифікувати дані 13 899 дітей, які були викрадені та депортовані російськими державними відомствами.

За різними даними, в Росію вивезли від 260 до майже 700 тисяч українських дітей, більшість із яких має батьків. Оцінку у цьому діапазоні також підтверджують західні джерела. Зокрема The Washington Post писав про 500 тисяч депортованих українців ще на початку травня.

Викрадених дітей розселяють по всій території Росії, щоб їх було якомога складніше знайти. Їх розміщують в закладах охорони здоров’я або в дитячих установах. Прилаштовують в російські родини. Максимально розпорошують по всій території Росії.

Окупанти намагаються стерти будь-яку приналежність дитини до України, тобто змінити її ідентичність. Щоб вони більше не відчували себе українцями, і дякували російським окупантам за «освобождєніє» на камери пропагандистів.

Для прискорення процесу так званої «інтеграції» викрадені діти отримують російське громадянство за спрощеною процедурою.

Офіс омбудсменки Львовой-Бєловой керує програмою «Детям в руки», яка збирає та надає гуманітарну допомогу дітям з окупованих росією українських територій. Але водночас через цю програму відбувається і депортація українських дітей.

На сайті дитячої омбудсменки опубліковано три звіти за 2022 рік, де, серед іншого знаходимо і докази депортації дітей з України та усиновлення їх російськими сім’ями.

У документах зазначається, що з червня по серпень 2022 року, російське громадянство отримали 133 дитини, вивезені до Росії тільки з окупованої частини Донецької області.

Троє травмованих внаслідок війни дітей вивезли в Росію на лікування, а 13 дітей — для влаштування у російські родини. У квітні 2022 року на лікування вивезено 10 дітей.

У графі про соціальну реабілітацію зазначається, що 170 дітей вивозили в Краснодарський край у табір для «поступової інтеграції в російський культурний та освітній простір». У звіті за травень-червень знаходимо інформацію про пункти розміщення депортованих дітей у Бєлгородській області, у Московській області, санаторій «Поляни». У квітневому звіті — табір «Ракета» у Воронезькій області.

За останньою інформацією від самої Львової-Бєлової, в російські родини передані 380 дітей з окупованих територій України.

Оскільки мова йде про Росію, варто припустити що більшість депортацій були виконані непублічно, і жодних документів про такі вивезення немає. Тому Україна зі свого боку і проводить верифікацію даних, і має більшу цифру щодо кількості депортованих.

За способами, з допомогою яких російські державні та окупаційні структури депортують українських дітей з окупованих територій, можна виділити такі категорії.

— Вивезення в Росію разом з законними представниками під виглядом евакуації з зони бойових дій;

— Вивезення дітей, чиї батьки були вбиті, незаконно затримані на блокпостах чи у фільтраційних таборах, або не мали документів на підтвердження батьківства;

— Вивезення дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування; дітей з інвалідністю із закладів цілодобового нагляду;

— Вивезення «на лікування» чи «відпочинок» і неповернення батькам;

— «Усиновлення» російськими родинами.

Російська дитяча омбудсменка Марія Львова-Бєлова якось неадекватно відреагувала на ордер МКС на арешт за підозрою у вчиненні воєнного злочину, який є однією з ознак геноциду. Вона вважає, що таким чином міжнародна спільнота «оцінила її роботу з допомоги дітям».

«Здорово, що міжнародне співтовариство оцінило роботу з допомоги дітям нашої країни», — сказала вона.

Злочини на Херсонщині

Велику частину дітей з Херсонської області росіяни вивезли в окупований Крим. Основним приводом для масової депортації під виглядом евакуації став відступ окупантів з Херсона та лівобережжя Дніпра. Росія називає вивезення дітей порятунком від нібито обстрілів та репресій з боку української армії.

За інформацією російських видань, станом на кінець жовтня 2022 року у Краснодарському краї розмістили 1200 жителів Херсонської та Запорізької областей, близько 700 із них — діти.

У Херсонській міській військовій адміністрації зараз мають підтвердження про 137 вивезених за межі області дітей. Ці дані отримані від вчителів, які збирають інформацію про місцезнаходження їхніх учнів.

«За тією інформацією, яка наявна сьогодні, у нас 137 дітей вивезені на непідконтрольну Україні територію, переважно у Крим. З них 8 дітей — без батьків. Всі інші діти з батьками. Одну дитину-сироту було вивезено до Євпаторії ніби як на оздоровлення, її вдалося повернути», — розповіла Тетяна Сладковська, заступниця начальника Херсонської МВА.

Тетяна Сладковська, заступниця начальника Херсонської МВА. Фото: investigator.org.ua

Частина дітей справді виїхала з батьками, яких примусово чи добровільно депортували за межі Херсонщини. А частину дітей просто викрали.

Російські військові забрали дітей з будинку-інтернату у селі Степанівка під Херсоном перед тим, як відступити на лівий берег. Записи камер відеоспостереження з камер дитячого будинку, оприлюднені телеканалом Sky News, зафіксували жахливий момент, як російські окупанти нишпорять у будівлі сиротинця у пошуках дітей.

У цьому дитячому будинку жили 52 дитини-сироти. Коли працівники закладу зрозуміли, що їхніх вихованців будуть вивозити, то вирішили сховати їх у себе вдома та в інших мешканців села, які приймали їх по три-чотири дитини на сім’ю.

Росіяни не змогли знайти цих дітей-сиріт, але відправили до дитбудинку ще 15 дітей з інших окупованих територій, а при відступі забрали їх з собою — працівники нічого не могли вдіяти.

Під виглядом «евакуації» окупанти вивезли 46 вихованців Херсонського обласного будинку дитини до тимчасово окупованого Криму.

«Був вивезений з Херсону обласний будинок дитини. Москалі це називають «евакуацією», але це просто викрадення наших дітей. Там дітки від 0 до 4 років перебували без батьків. Сироти або батьки яких позбавлені батьківських прав», — говорить Тетяна Сладковська.

Відомим місцем утримання дітей в Криму є табір «Лучистий» в Євпаторії. На початок березня загарбники утримували там 84 дитини із Херсонщини, де перебувають під впливом агресивної пропаганди.

Асоціація реінтеграції Криму у жовтні минулого року повідомляла, що дітей розмістили також у євпаторійських таборах «Дружба», «Здравница», «Мрія» та «Чайка».

Гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо та «віце-прем’єр Криму» Єлєна Романовская з дітьми з окупованих Запорізької та Херсонської областей у дитячому таборі в Євпаторії, 08.10.2022.  Фото: crimea-news.com

Усвідомлення, що додому дітей ніхто повертати не збирається, став причиною протестів школярів, тож «вожатих» таборів посилили співробітниками силових структур, «козаками» і «ополченцями».

У листопаді старшокласники з Каховки на камеру російських пропагандистів підтвердили, що їх вивезли нібито на відпочинок на два тижні, але потім перебування в таборі продовжили через «евакуацію».

Не менше 14 дітей-сиріт із херсонського дитбудинку «Дзвіночок» російські окупанти перевезли до дитячого будинку «Ёлочка» в окупованому Сімферополі, який навіть російські ЗМІ називають «дитячим концтабором» через умови, в яких утримують дітей.

Фото депортованих дітей опублікували на російському сайті «Усыновление в Московской области».

Вивезена до окупованого Криму дитина-сирота із Херсона. Фото: Скріншот із сайту usynovite.mosreg.ru

28 жовтня фотографії із «Елочки» опублікувала уповноважена з прав дитини окупованого Криму Ірина Клюєва. Вона повідомила, що дітей із Херсона відвідала російська дитяча омбудсменка Марія Львова-Бєлова, яка привезла дітям ліжка та матраци.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у жовтні повідомляв, що дітей з інвалідністю, які проживають в Олешківському дитячому будинку-інтернаті росіяни примусово вивезли до до Клінічної психіатричної лікарні № 5, яка знаходиться в селі Строганівка Сімферопольського району.

У закладі перебувало 82 дитини, 40 із яких паліативні, 12 дітей із інвалідністю.

У березні 2023 року співробітник інтернату Вадим Реуцький опублікував фото вихованиці будинку Софії. Зліва Софія вдома. Справа — після вивезення. Сумна і, схоже, вже побита.