Люди ходять за грошима. Допомога потерпілим від затоплення херсонцям

Публікації
Затоплена перукарня в Херсоні Фото: investigator.org.ua

Минув вже місяць після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС. У Херсоні тривають роботи з ліквідації наслідків повені від розливу Каховського моря, що протягом кількох днів господарювало на вулицях обласного центру. За попередньою інформацією, на правобережжі Херсонщини від підтоплення постраждали до 5 тисяч приватних будинків і квартир. Держава обіцяє компенсацію. Що треба робити власникам пошкодженого житла і на які виплати вони можуть розраховувати?

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, попередню компенсацію херсонці можуть отримати одразу з чотирьох джерел. Це – державний, обласний та міський бюджети, а також міжнародні фонди. Суми тут відносно невеликі, але достатні для того, щоб підтримати херсонців на час відновлення їхніх домівок.Так, в сумі усі виплати з бюджетів різних рівнів становитимуть для херсонців близько 15 тисяч гривень. Міжнародна організація міграції надасть ще додаткові 6 тисяч 600 гривень на особу. Пакет документів тут аналогічний тому, який подається для отримання виплат із міського та обласного бюджетів. Від херсонців потрібна лише згода на використання міжнародними донорами їхніх персональних даних. 

Роман Мрочко та Олександр Прокудін Фото: investigator.org.ua

«Люди беруть свої паспортні та анкетні дані. Підтвердження, що це на праві власності їхнє житло. Звертаються до ЦНАПУ або до Райради з цими документами. Після цього комісії, які створені на базі Херсонської МВА, виїдуть туди та здійснять обстеження, і за результатами факту підтоплення люди отримують свої кошти», – розповів нашим журналістам начальник Херсонської МВА Роман Мрочко.

Та, як часто буває у нашій державі, коли справа доходить до реальних дій, – не все виглядає так просто, як запевняють чиновники. Ми поспілкуватися з кількома сім’ями херсонців, чиє майно постраждало від підтоплення. Жодна з них на той момент ніякої компенсації ще не отримала. Причина – бюрократія, яка відстає від життя і потреб людей. З Едуардом Глушаком та його батьком Дем’яном Прокоповичем ми познайомились, коли чоловіки намагались очистити від бруду залишки своїх речей. В одному з підтоплених будинків у районі херсонського Річкового порту Дем’ян Прокопович провів більшу частину свого життя. У день виходу цього сюжету йому виповнилось 90 років. Ця херсонська сім’я не може зараз отримати належні їм кошти, адже їхня квартира була приватизована ще у 90-х роках і зараз потребує переоформлення. БТІ у Херсоні не працюють, тож Глушаковим залишається лише чекати, поки ці установи відновлять свою діяльність. 

Оселя Дем’яна Прокоповича після підтоплення Фото: investigator.org.ua

 Про те, щоб повернутись у помешкання до капітального ремонту, годі й думати. Ситуація ускладнюється ще й тим, що у будинках старої забудови була дерев’яна підлога. Саме БУЛА, адже те, що від неї залишилось, підлогою назвати зараз складно. 

В інших квартирах цього будинку ситуація схожа. Усі меблі тут перетворились на промоклий брухт, а побутова техніка – на непотріб. Пан В’ячеслав, що є сусідом сім’ї Глушакових, також наразі не може отримати компенсацію, що йому належить. Причина схожа – зібрати пакет оновлених документів виявляється не так вже й просто. Херсонець В’ячеслав розповів нашим журналістам, що має також проблеми з оформленням виплат через бюрократичні перепони. Зараз його сім’я намагається вирішити ці проблеми з допомогою юриста. За його словами, велика вода, крім сміття і річкового мулу, принесла до його квартири ще й шкідливі хімікати – аміачні добрива, що зберігались у складах порту. Тож навіть за умови, що всі жителі підтоплених районів отримають належні виплати і їх буде достатньо для капітального ремонту їхніх осель, – жити тут буде небезпечно.  

Пані Світлана у своїй підтопленій квартирі Фото: investigator.org.ua

Мешканка сусіднього будинку, пані Світлана, на відміну від наших попередніх співрозмовників, вже пройшла весь шлях для подачі документів на отримання фінансової допомоги від міста, області і держави, але зізнається – на скоре вирішення цього питання не розраховує. 

Проте й тут є певні нюанси. Річ у тому, що члени родини пані Світлани мають статус внутрішньо переміщених осіб, а за таких умов херсонці, які навіть повернулись до міста, можуть розраховувати лише на частину виплат. Уряд чомусь вважає, що сума у 2 тисячі гривень на місяць, які отримують ВПО, цілком для них достатня, тож немає потреби у повній компенсації через підтоплення. 

Подвір’я херсонських будинків після підтоплення Фото: investigator.org.ua

 Для державної допомоги важливим є те, що люди, які на момент 6 червня виїхали з міста і були зареєстровані як переміщені особи, вони цю допомогу не отримають, – пояснила нашим журналістам директорка Департаменту соціального розвитку ХОВА Інна Іванова. 

Наступним кроком після отримання попередньої державної підтримки для херсонців, що постраждали від підтоплення, має стати виплата відшкодування за пошкоджене або втрачене майно. Тут сума є набагато більшою і сягає сотень тисяч гривень. Скільки саме отримають господарі пошкодженого житла – має встановити спеціальна комісія. За словами Олександра Прокудіна, станом на сьогодні, на правобережжі Херсонщини  нараховується 400 повністю зруйнованих будинків і ще 5 тисяч осель, що потребують капітального ремонту. На компенсацію цих збитків херсонцям уряд виділив близько 1 мільярда гривень. 

І тут нова херсонська влада ледь не наступила на ті ж граблі, що і її попередники. Під час зустрічі з нашими журналістами Роман Мрочко заявив, що замість фінансових виплат є варіант із побудовою НОВИХ будинків у обласному центрі для постраждалих від підтоплення. Це нагадало нам епопею з будівництвом у Херсоні житла для переселенців з окупованого Криму. Тоді за 8 років місцева влада не спромоглась навіть остаточно визначитись із земельними ділянками, де ці нові житлові квартали мали з’явитись. Цього разу жити у гетто для постраждалих від підтоплення відмовились самі херсонці. 

Тому, замість будівництва нових «Потьомкінських сіл», кошти на відновлення житла перераховуватимуться напряму потерпілим, а вони вже вирішуватимуть, як ними розпорядитись. В області вже активно діє програма є-Відновлення, максимальна сума компенсації за якою може складати до 200 тисяч гривень. Хоча деякі херсонці оцінюють свої збитки від підтоплення значно вище. 

Херсонці намагаються висушити намоклі речі Фото: investigator.org.ua

Цікавий нюанс. Якщо потерпілі від підтоплення подають документи на відшкодування через додаток Дія, що є по суті найпростішим варіантом, то за програмою є-Відновлення вони зможуть отримати до 200 тисяч гривень компенсації. Проте отримання коштів через є-Відновлення автоматично виключає херсонців з участі у інших програмах, тож, у такому випадку, ця сума є остаточною та максимальною. Чи компенсує держава вартість іншого, крім житла, майна, приміром, зіпсованої побутової техніки – також невідомо. Тому більшість херсонців самі не поспішають відправляти документи на є-Відновлення. 

Біблія, що пережила херсонську повінь Фото: investigator.org.ua

За повідомленнями обласної влади, попередні виплати компенсацій вже почалися, однак як швидко люди отримуватимуть гроші – невідомо. А багатьом херсонцям просто нікуди переїхати із зруйнованих квартир та будинків. Вони змушені шукати собі тимчасовий прихисток. Найбільше лякає місцевих те, що вони не встигнуть до зими відремонтувати свої помешкання і зустрінуть перші холоди фактично на вулиці.

Тож постраждалим від підтоплення херсонцям залишається проходити усі кола бюрократичного пекла і чекати виплат від держави, що невідомо коли будуть.

Та повноцінне відновлення, звичайно, буде можливе лише після того, як з правого берега Дніпра українські військові виженуть тих, хто змусив Дем’яна Прокоповича у переддень 90-річчя рятувати від бруду залишки свого життя.