Бензин є, але це не точно. В окупованому Криму перебої з пальним

Публікації
Ціни на пальне на АЗС окупованого Сімферополя, 11.08.2023. Фото: investigator.org.ua

В окупованому Криму знову підскочили ціни на пальне та почалися перебої з бензином. Попри запевнення місцевої «влади» про те, що Крим забезпечений всіма видами пально-мастильних матеріалів, найходовішого – «95-го» бензину на деяких заправках півострова просто немає.

Ціни на пальне в окупованому Криму знову зросли. Подорожчали як бензин, так і дизпаливо. Бензин марки АІ-92 коштує вже більше 55 рублів за літр, а АІ-95 – понад 60 рублів. Співробітники заправок кажуть, що це не межа, і скоро треба чекати нового здорожчання.

Ціни на пальне на АЗС окупованого Сімферополя, 11.08.2023. Фото: investigator.org.ua

Однією з перших підняла ціни на пальне фірма «ТЭС», яка належить скандально відомому бізнесмену Сергію Бейму. Нещодавно цей кримський олігарх розпочав «бізнес» на окупованій Запоріжчині, взявши в оборот віджаті тамтешні АЗС. Зараз в мережі «тесівських» АЗС в Криму літр «95-го» бензину продають за майже 61 рубль, а літр «72-го» – за майже 56 рублів. А от дизпалива тут немає.

На сайті «ТЭС» з’явився коментар щодо відсутності деяких видів пального на АЗС. 

«В даний момент постачання палива на півострів здійснюється з перебоями. Тому, змушені повідомити про запровадження тимчасового обмеження щодо відпуску автомобільного палива на адресу фізичних осіб через дефіцит товару в регіоні», – йдеться в повідомленні.

Додається, що «ситуація з постачанням дизельного палива залишається складною».

Ціни на пальне на АЗС окупованого Сімферополя, 11.08.2023. Фото: investigator.org.ua

Дизпаливо можна знайти на інших заправках. Але ціна на нього підскочила вже майже до 64 рублів.

Місцева «влада» запевняє, що приводу для паніки немає. Мовляв, Крим забезпечений пальним, а постачання збільшать. Проте вже зараз найходовіший – «95-й» бензин є не всюди. Приміром, на заправках Atan – найбільшої мережі АЗС на півострові – бензина цієї марки в продажу немає. Коли він з’явиться, співробітники заправних станцій відповісти не можуть.

Ціни на пальне на АЗС окупованого Сімферополя, 11.08.2023. Фото: investigator.org.ua

Ціни на пальне в окупованому Криму за останні три місяці збільшувалися чи не щотижня. Серед причин називали зростання вартості пального на пітерській біржі, яке розпочалося наприкінці квітня, і з тих пір б’є один за одним рекорди, а також скорочення для нафтових компаній паливного демпфера – компенсації задля утримання цін на пальне всередині «ерефії». За інформацією агентства «Интерфакс-Россия», якщо за січень-квітень 2022 року ці виплати становили понад трильйон рублів, то за аналогічний період 2023 року – зменшились більш ніж вдвічі. Однак тамтешні експерти воліють мовчати про головну причину судом російської економіки – кровожерливу путінську війну проти України, яка зжирає бюджет і потребує все більше грошей. 

Ціни на пальне на АЗС окупованого Сімферополя, 11.08.2023. Фото: investigator.org.ua

Ще у червні «глава Криму» Сергій Аксенов пообіцяв зменшити ціни на пальне на півострові за допомогою прямої закупівлі в обхід біржі. Він констатував, що в Криму пальне вартує на 2,5 рублі дорожче, ніж на російському материку, і запевнив, що невдовзі воно подешевшає. Гауляйтер заявив також, що незалежно від рішення російського уряду, куди він звернувся з пропозицією прямих закупівель, дефіциту палива на півострові точно не буде. Мовляв, навіть якщо логістика зміниться, на півострові є  «альтернативні технічні можливості постачання».

Через півтора місяці після цих обіцянок сталося рівно протилежне – пальне стало ще дорожче, уникнути його дефіциту не вдалося.       

P.S. Сьогодні з’явилося повідомлення від «глави Совміна Криму» Юрія Гоцанюка про надходження на півострів пально-мастильних матеріалів. Мовляв, невдовзі вони з’являться на всіх кримських АЗС. Слідкуємо за ситуацією.