Відбудова Херсонщини: тяжкий шлях до мирного життя

Публікації
Зруйновані окупантами будинки у селі на правобережній Херсонщині. Фото: investigator.org.ua

Правобережжя Херсонщини… Звільнена від росіян частина області… Загалом тут зруйновано або пошкоджено третину житлового фонду, а деякі села просто вщент знищені окупантами. Проте люди продовжують тут жити, виховувати дітей та вірити, що з часом вони зможуть відновити свій довоєнний побут.

Про віддалені сільські громади Херсонщини зараз говорять мало – увага прикута до обласного центру та інших великих міст регіону. А між тим, тут буяє життя. Головне завдання для селян – хоча б частково зробити ремонт у своїх будинках до настання холодів. Велику надію покладають на державну допомогу, та не завжди ці сподівання справджуються.

«Бюрократія у нас суцільна!», – поскаржився нашим журналістам житель села Давидів Брід Віктор Іванович. У його будинок, де в той час квартирували українські військові, росіяни влучили авіабомбою. Селяни кажуть, що приліт був настільки точним, що його мав координувати хтось із їхніх односельців. Чоловік отримав від благодійників кошти, яких вистачило лише на перекриття даху.

За попередніми підрахунками, тільки на звільнених територіях Херсонщини від обстрілів постраждали 14 тисяч будинків. Це 33% від загальної кількості житлового фонду. Повністю зруйновано 6 тисяч осель – відновленню вони не підлягають. Ці цифри продовжують зростати з кожним днем, адже обстріли росіян не припиняються.

Мешканець села Давидів Брід Віктор Іванович біля свого зруйнованого будинку. Фото: investigator.org.ua

Село Давидів Брід знаходиться на межі з Миколаївською областю і вісім місяців було в окупації. За населений пункт йшли важкі бої, тож і зруйнованих хат тут вистачає. Найбільшою проблемою, що заважає населенню віддалених громад отримати належні державні виплати, є відсутність документів на житло. Десятиліттями люди не оформлювали своє право власності на будинки, які подекуди купувались і продавались мало не на підставі усних домовленостей чи розписок. Тепер же треба документально підтвердити, що зруйнована хата дійсно належить конкретному власнику. Основна програма для селян зараз – це єВідновлення, за якою вони можуть отримати до 200 тисяч гривень. Ці кошти місцеві жителі можуть витратити на закупівлю товарів для будівництва у визначених торгових мережах.

Зруйновані будинки в селі на правобережжі Херсонщини. Фото: investigator.org.ua

Для оформлення технічних і правовстановлюючих документів на будівлі держава відновила роботу Бюро технічної Інвентаризації та ЦНАПу в селищі Велика Олександрівка. Однак наразі вони працюють не лише на свою, а й на сусідні громади. Тож займати чергу за послугами треба за кілька днів.

Попри все, Великоолександрівська громада у лідерах з виплат допомоги на відновлення зруйнованого або пошкодженого житла на Херсонщині. Місцева влада стверджує, що кошти за програмою єВідновлення вже отримали 300 сімей.

«Є певні вимоги до оформлення документів на отримання коштів, – розповідає заступник голови Великоолександрівської громади Ігор Головко. – Людям треба надати повний пакет документів на право власності та технічний паспорт будинку. Таким людям гроші надходять одразу».

Заступник голови Великоолександрівської громади Ігор Головко. Фото: investigator.org.ua

Нарікання селян викликає і те, що відновлення будинків у Давидовому Броді почалось з центральної вулиці. Мовляв, готують показову вітрину для обласного керівництва і донорів. Насправді це звичайна практика. Але саме на центральній вулиці, за словами місцевих, мешкають ті, хто радо зустрічав росіян.

І тут мова йде не про державну зраду. Ці індивіди не займали керівних посад і не організовували фейкові референдуми. Вони співпрацювали з окупантами на побутовому рівні, а дехто за цей час навіть встиг збагатитись, грабуючи домівки сусідів, котрі виїхали. Однак правоохоронці не знайшли доказів колабораційної діяльності цих селян і не відкрили кримінальні провадження.

«Допомагали росіянам, а зараз бізнесменами стали – повідкривали магазини та спокійно живуть. СБУ приїздити, потрусили їх трохи та відпустили. І нічого – спокійно ходять вулицями», – розповідає про своїх односельців жителька Давидового Броду Ліна Миколинко. 

Кошти за програмою єВідновлення не можуть отримати особи, щодо яких застосовано санкції РНБО, або ті, хто має судимість за злочини проти держави, тобто, за державну зраду чи колабораційну діяльність. Це рішення Уряду трохи заспокоїло селян, але й додає клопоту – треба взяти ще одну довідку.

В сусідній Борозенській громаді ситуація схожа. Пошкоджені домоволодіння також поділені на категорії і ресурси розподіляють пропорційно завданій шкоді. Звісно, таке правило подобається не всім і місцевій адміністрації доводиться розрулювати кожну ситуацію на місці.

Віра Кулик у своєму дворі. Фото: investigator.org.ua

Віра Кулик з тих, хто отримав будматеріали першочергово. Жінці 84 роки, а її донька нещодавно перенесла складну операцію. Та й будинок тьоті Віри, як її називають у селі, постраждав чи не найбільше.

«Залишились в мене від хати тільки стіни: ні покрівлі, ні полу – нічого не було, – розповідає нам тьотя Віра. – Шо я вам скажу, хлопці, тяжко нам жилось. Та ось видали нам ДСП, видали інші матеріали. Ми перекрили дах та потроху відбудовуємось».

Знищені будинки у селі Білогірка. Фото: investigator.org.ua

Та найгірша ситуація в селах, де були запеклі бої. Білогірка зараз – музей російсько-української війни під відкритим небом. Невеличке село знаходиться на пагорбі, тому мало стратегічне значення під час наступу ЗСУ. В результаті кількох тижнів обстрілів тут зруйновано 100% житлового фонду, але навіть за таких умов у Білогірці продовжують жити кілька сімей. 

Родина Бабіїв зимувати збирається тут, хоча їхній будинок зруйновано вщент. Зараз вони разом з дітьми мешкають у тимчасовому літньому будиночку, що надали міжнародні благодійні організації, та потроху відбудовуються власним коштом.

«Хочемо на зиму кухоньку зробити. Поставити там грубу та будемо так зимувати», – ділиться планами на найближче майбутнє Катерина Бабій.

Катерина Бабій поруч зі своїм зруйнованим будинком. Фото: investigator.org.ua

На жаль, не вивчаючи умови отримання коштів за державними програмами, люди самі собі створюють проблеми. Приміром, самостійно відремонтоване житло за програмою єВідновлення не підлягає компенсації. Мало хто із селян, з якими ми спілкувались, знає і про те, що єВідновлення передбачає два варіанти допомоги людям, чиє житло було повністю зруйноване під час бойових дій і не підлягає ремонту. У цьому випадку люди можуть обирати між сертифікатом на придбання житла і грошима на його самостійне будівництво. Одна прикрість: ця частина програми почне діяти лише з першим днем осені, і до зими жителі Білозірки не встигнуть скористатись цими опціями. 

За півтора року після повномасштабного вторгнення росіян населення Херсонщини опанувало суперздібності – виживати за-будь яких умов. Зараз багато селян живуть місяцями без електро- та водопостачання, а зірками милуються не у дворі, а з власних осель крізь розбиті вщент дахи. Та вони не втрачають оптимізму, кажуть: головне, що залишились живі, а будинки рано чи пізно відбудують і налагодять у них довоєнний затишок та комфорт.

Відеоверсію матеріалу дивіться тут: