10 депутатів Херсонської облради сховали свої декларації, половина з яких – «Слуги народу»

Корупція
Галина Гондарева. Фото з соцмереж
Галина Гондарева. Фото з соцмереж

Десять депутатів Херсонської обласної ради сховали свої декларації з публічного доступу. Найбільше з них – п’ятеро – представляють президентську партію «Слуга народу»: Павло Александров, співробітник апарату облради, Галина Гондарева, перша заступниця міського голови Каховки, Віктор Короленко, директор Херсонської обласної клінічної лікарні, Марина Малахова, начальниця Херсонського районного управління Держпродспоживслужби і Олександр Самойленко, голова облради.

Відсутні в публічному доступі декларації двох депутатів від Блоку Володимира Сальдо: Михайла Жарова, директора департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів Херсонської міськради в 2021-2023 роках і фермера Сергія Сорокунського.

Приховані декларації Дениса Микитюка (ОПЗЖ), який очолював управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Херсонській області, Ігоря Йосипенка («Європейська солідарність»), аграрного бізнесмена і Олександра Книги (партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!»), директора Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.

Центр журналістських розслідувань розбирався, чому депутати закривають доступ до своїх декларацій і чому народні обранці та посадовці можуть частіше вдаватися до таких дій.

Вилучення декларацій: пояснення депутатів

Поновивши в 2023 році е-декларування, законодавець дозволив вилучати з відкритого доступу декларації певних посадовців. Закривати доступ до своїх документів мають право більшість військовослужбовців, залучені до ведення бойових дій поліцейські поліції особливого призначення, розвідники, ті, хто перебувають на тимчасово окупованих територіях, полонені, інтерновані та особи, які для виконання службових повноважень постійно перебувають на територіях ведення активних бойових дій. 

До останньої категорії потрапляє чимала кількість депутатів Херсонської обласної ради і місцевих посадовців, адже Херсон і всі прибережні населені пункти області перебувають під постійними обстрілами ворога. Спираючись на надане законодавцем право Олександр Самойленко, голова Херсонської облради, незадовго до відкриття Єдиного державного реєстру декларацій запропонував колегам-депутатам вилучити їхні документи з публічного доступу.

Такою можливістю скористався і він сам, вилучивши з публічного доступу декларації свої і своєї дружини.

«Один із журналістів під час окупації описав мою декларацію за 2020 рік і наступного дня чеченці прийшли до мене додому і пограбували. Тож, знаєте, перебуваючи в Херсоні, не дуже хочеться ставати об’єктом, про [власність] якого десь щось вказано. Тому ми вилучили наші декларації з публічного доступу, поки ми є зоною активних бойових дій і не зняті обмеження, пов’язані з тимчасово окупованими територіями. Хоча я свої декларації здав вчасно, вони мало чим відрізняються від попередніх. І ретранслював лист Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) депутатам обласної ради. Але не всі вони скористалися цією можливістю», – пояснив Олександр Самойленко.

Олександр Самойленко Фото з соцмереж

Олександр Самойленко Фото з соцмереж

Через своє постійне перебування в зоні бойових дій приховав свої декларації депутат Ігор Йосипенко з «Європейської солідарності».

«Депутати Херсонської облради сьогодні ні на що не впливають і від них нічого не залежить. Все майно, яке мені треба вказати в своїх деклараціях знаходиться на лінії вогню, де я знаходжусь сам. До того ж, у мене досить активна проукраїнська позиція. Не хотілося б вказувати, де зараз ночую я або мої діти. Тим більше, що три тижні тому був приліт по моєму будинку, і його вже немає», – сказав Ігор Йосипенко.

Ігор Йосипенко Фото з соцмереж

Ігор Йосипенко Фото з соцмереж

Наявність нерухомого майна на тимчасово окупованій території стала ще однією причиною закриття деякими депутатами своїх декларацій – стверджує Юрій Соболевський, перший заступник Херсонської облради, голова обласної організації партії «Слуга народу».

Юрій Соболевський Фото з соцмереж

Юрій Соболевський Фото з соцмереж

«Колеги не хочуть, щоб орки побачили, що вони є власниками якогось майна на лівому березі, аби пограбувати його чи знищити. Звісно, я далекий від думки, що окупантам про це майно не відомо. Вони вже все знають. Але у них на лівобережній частині Херсонщини зараз такий бардак, що, як мені здається, не варто їм давати зайвий привід нагадувати про себе. Щоб вони глянули [декларацію] і згадали: «О, точно, у нього ж є ще ось це», – пояснив Юрій Соболевський.

Засідання президії Херсонської обласної ради проходять зараз в онлайн форматі Фото Фейсбук Херсонська обласна рада

Засідання президії Херсонської обласної ради проходять зараз в онлайн форматі Фото Фейсбук Херсонська обласна рада

Вилучення декларацій: пояснення НАЗК

Опитані нами в форматі оффрекорд депутати обласної ради підтверджують, що скористалися наданим їм правом вилучити свої декларації з публічного доступу через наявність на окупованих або активно обстрілюваних територіях своїх рідних і своїх домівок. Та схоже, що це абсолютно ніяк не рятує їхнє майно від дій ворога.

«Буквально 29 лютого в будинок одного з наших колег (який закрив свою декларацію, – прим. автора) прилетіло. Все рознесло к чортовій матері. На щастя, ніхто не постраждав», – розповів наш співрозмовник.

Однак сама по собі наявність у депутата або посадовця майна на окупованій території чи в зоні активних бойових дій взагалі не є підставою для закриття доступу до їхніх декларацій. Про це чітко йдеться в роз’ясненнях НАЗК

Пояснення ж деяких депутатів і посадовців, що в деклараціях окупанти можуть побачити адресу їхнього житла не витримують критики, адже вони на сайті НАЗК завжди приховані. Але навіть коли всі реєстри і декларації були наглухо закриті від громадськості, це аж ніяк не допомогло декларантам врятувати своє майно від загарбників. Відомо чимало випадків, коли окупанти захоплювали житло голів громад з лівобережної Херсонщини. Про таку історію в інтерв’ю ЦЖР розповідав нещодавно Віктор Дебелий, начальник Іванівської селищної військової адміністрації Генічеського району. 

Наявність у декларантів родичів в окупації теж не є підставою для закриття декларацій. Виключенням є лише члени їхньої сім’ї, які обов’язково вказувалися в попередніх деклараціях за 2021 і 2022 роки – наприклад, чоловік або дружина чи неповнолітні діти. А ось якщо депутат проживає в квартирі, власником якої є його батьки, то це не є підставою для вилучення документу.   

З огляду на це ми, приміром, не знайшли законних підстав для приховування декларацій Галини Гондаревої, депутатки облради від «Слуги народу», першої заступниці міського голови Каховки. Наскільки відомо, вона з 2022 року перебуває за межами України, в зоні активних бойових дій для виконання службових повноважень не знаходиться, а членів сім’ї в окупації, яких вона могла вказувати в своїх попередніх деклараціях, у неї немає.  

ЦЖР звернувся до Галини Гондаревої з проханням роз’яснити мотиви закриття своїх декларацій. Однак відповіді від неї ми не дочекалися.

Цікаво, що достовірність всіх даних у поданні до НАЗК щодо вилучення з публічного доступу декларацій покладається на осіб, які підписують цей документ. Саме ж НАЗК не проводить перевірку обґрунтованості підстав для цього вилучення. Про це йдеться в наказі НАЗК про затвердження порядку вилучення декларацій.

Використовуючи таку можливість, уже чимала кількість посадовців Херсонської області – і не лише депутатів облради – почали «закривати» свої декларації. Схоже, що основною метою цього є не спроба приховати своє майно в окупації і нібито захистити його від окупантів, а намір приховати свої доходи від громадськості. 

«За великим рахунком, я не бачу сенсу закривати декларації. Тому свої я й не приховував, – розповів Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської облради. – На мою думку, зараз нам потрібно вже повертатися в прозорість і звітування перед суспільством. А щодо моїх колег по обласній раді – кожен має відповідати сам за себе. Тим більше, що я дуже сумніваюсь, що матеріальний стан у них у всіх останнім часом покращився».