Путін збрехав про відновлення залізниці з Ростова до Бердянська

Південь
Будівництво нової залізниці в Донецькій області. 18.03.2024 р. Фото: https://t.me/andriyshTime 
Будівництво нової залізниці в Донецькій області. 18.03.2024 р. Фото: https://t.me/andriyshTime 

Владімір Путін заявив про відновлення залізничного сполучення  Ростова з окупованими українськими містами Донецьк, Маріуполь і Бердянськ. В планах – відновлення залізниці до Севастополя, щоб цей сухопутний шлях став «альтернативою Кримському мосту». 

Центр журналістських розслідувань ретельно стежить за тим, як насправді просувається будівництво залізниці з Ростова до Криму, тож   дійшов висновку, що диктатор бреше. Але його слова можуть стати правдою наприкінці 2024 року і це погана новина для Сил оборони України. 

18 березня на концерті до десятої річниці незаконної анексії Криму і Севастополя Владімір Путін заявив про здобуток у відновленні залізничного сполучення від Ростова до окупованого Бердянська. 

«Ось щойно зранку мені доповіли, що відновлено  залізницю від Ростова до Донецька, до Маріуполя і Бердянська. Ми продовжимо цю роботу, і незабаром залізничні потяги ходитимуть прямо до Севастополя. Це буде ще одна альтернатива Кримському мосту. Замість Кримського мосту», – заявив Путін.

Чи то російський диктатор не так зрозумів своїх доповідачів, чи йому дійсно вже відзвітували про готовність залізниці, чи він за звичкою видає свої фантазії за реальність, –  сказати складно. Бо до відновлення сполучення, як і завершення будівництва залізниці від Ростова до Бердянська, ще далеко. 

Станом на 19 березня 2024 року ділянкою, де прокладання колії знаходиться в активній фазі, була і залишається територія між селищами Новоселівка – Гранітне – Бурне, що десь в 40 км на північ від Маріуполя. 

Ділянка і міст поблизу с.Новоселівка, 27.02.2024 р. Джерело фото: супутник Sentinel-2

Ділянка і міст поблизу с.Новоселівка, 27.02.2024 р. Джерело фото: супутник Sentinel-2

З цього відрізку власне і почалося відновлення залізничного сполучення, яке існувало до 2014 року,  з будівництвом  нових  ділянок. Тут окупанти  вже на стадії укладання полотна, а також  звели два мости: через річку Кальміус між селами Гранітне і Старомар’ївка, а також через безіменну притоку Кальміуса поблизу села Новоселівка Волноваського району. 

Відеокадри з землі, що засвідчують будівельну активність росіян на цій ділянці, опублікував днями  Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя.

Ділянка і міст поблизу с.Новоселівка, 27.02.2024 р. Джерело фото: супутник Sentinel-2

Ділянка і міст поблизу с.Новоселівка, 27.02.2024 р. Джерело фото: супутник Sentinel-2

«5 березня писав, що на цій ділянці було не дуже активне будівництво, як зараз – можете побачити. Ще раз. Це – найбільший ризик зі скорочення військової логістики росіян. Якщо вони закінчать будівництво залізниці на цій ділянці і в квітні-травні поїдуть потяги, це скоротить військову логістику майже втричі. Мінімум на 260 км», – повідомив радник у телеграмканалі «Андрющенко TIME»

На всіх інших ділянках, як показують супутникові дані, до укладання рейок ще далеко, є тільки ознаки підготовчих робіт. Щодо якогось відновлення сполучення, як заявляв Путін, то єдина гілка з Бердянська якою була, такою і  залишається. Вона веде на північ від міста до станції Пологи. До речі, ця ділянка залізниці неелектрифікована і нею можуть рухатися тільки тепловози.  

Але диктатор сказав – і піддані кинулись брехню підкріплювати своїми заявами, але вийшло неоковирно.  

«Залізниця, яка зв’язує Ростов-на-Дону з Кримом через нові регіони, почне повноцінно працювати до кінця 2024 року» – повідомила надвечір 19 березня РЖД (Росзалізниця). Тобто, повідомлено про плани, а не про відновлення сполучення на відрізку від Ростова до Бердянська. 

Як уже повідомлялось, досі Росія ніяк не афішувала це будівництво, бо це сполучення має насамперед військове значення.  Як і Кримський міст, і сухопутний, і морський коридори, залізничний має стати обʼєктом воєнної логістики. Пасажирські та інші  потяги будуть найкращим «живим щитом»  для ешелонів з військовою технікою, боєприпасами і «гарматним мʼясом». Саме так зараз відбувається на автомобільній трасі з Ростова, або ж на залізниці в Криму, де станції забиті під завʼязку російським «залізом». 

А на Донбасі окупанти  вже тренуються до бойових дій із застосуванням бронепоїзда.  

Показовий виступ російських військових на бронепоїзді. Березень 2024 р. Джерело фото: скріншоти з відео пропагандистів.  

Показовий виступ російських військових на бронепоїзді. Березень 2024 р. Джерело фото: скриншот з відео пропагандистів.

«Військовослужбовці ЦВО щодня патрулюють територію ДНР і ЛНР залізницею, запускають безпілотники прямо на ходу і завжди готові прямо з коліс вступити в бій. Поїзд захищений броньованим покриттям, на платформах є укриття для ведення вогню та відбиття атак ворога. На озброєнні військових залізничників – зенітні та танкові кулемети, 82-мм міномети та БМП-2 з автоматичною 30-мм гарматою», — повідомляє  ресурс Міноборони РФ.  

Бронепоїзди широко застосовувалися у збройних конфліктах кінця XIX століття та першої половини XX століття, тож їх ефективність у  XXI сторіччі   експерти ставлять під сумнів. Але так само говорили і про російську систему фортифікацій…

Читайте також про всі сухопутні і морські коридори Росії на ТОТ півдня України Центр журналістських розслідувань нещодавно розповідав і показував.